Sustav javnih bicikala stigao i u Veliku Goricu

images/thumbnails/images/NAR/71595/probna_voznja-1.jpg
Nextbike
Marina Vraneković
Autor: 

Marina Vraneković

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.



Javni su bicikli sve popularniji oblik prijevoza u 10 hrvatskih gradova i općina: Zagrebu, Karlovcu, Gospiću, Brinju, Slavonskom Brodu, Ivanić Gradu, Zadru, Šibeniku, Makarskoj, pa čak i na otoku Lastovu.

Danas se tom društvu pridružila i Velika Gorica, a do srpnja ove godine još 4 nova gradova uvodi nextbike sustav javnih bicikala. 

U Velikoj Gorici mogu se iznajmiti klasični i električni bicikli, pri čemu će se električni bicikli puniti iz obnovljivih izvora energije – fotonaponskih panela, kao prvi takav primjer u ovom dijelu Europe. 

„Vlak i autobus stanovnici Velike Gorice i Zagreba sada mogu kombinirati s javnim biciklima čime smo zakoračili u eru pravog integriranog javnog prijevoza o kojemu već godinama slušamo teorije koje su danas konačno zaživjele. Mali je to korak za nas, ali veliki za sve ljubitelje bicikliranja“, izjavio je Krešimir Dvorski, direktor tvrtke Sustav javnih bicikala povodom svečanog puštanja sustava u rad.

Kako funkcionira Nextbike?

Svi koji žele iznajmiti javne bicikle, moraju se registrirati , a godišnja članarina iznosi 79 kuna. Bicikli se mogu voziti u više od 120 gradova u svijetu. Ako bicikl koristite manje od pola sata na dan - vožnja je besplatna. Svaki sljedeći sat se plaća 8 kuna, a vožnja dulja od 5 sati - 79 kuna, s tim da se bicikl ne može koristiti više od 24 sata. Nakon što korisnik potroši početni iznos aktivacije od 79 kn na najmove, svi sljedeći najmovi i opcije automatski će se obračunati prema aktualnom cjeniku. Ovo se odnosi na standardni paket, a postoje još "student bike" i "business bike" i "tourist bike".

Korisnici dobivaju smart karticu koja se prisloni na terminal, koji očita podatke (to je moguće učiniti i bez kartice, ručnim unošenjem podataka broj mobitela i pin), nakon toga se upiše redni broj bicikla koji se želi unajmiti i potom terminal izbaci šifru mehaničkog lokota za zaključavanje bicikla pri usputnom odlaganju te ga izbaci iz stalka.

Kako bi pronašli lokaciju na kojoj se nalaze bicikli, možete skinuti mobilnu aplikaciju, ili provjeriti lokacije ovdje

“Velika Gorica već ima nagradu kao drugi najbiciklističkiji grad. Imamo 45 kilometara biciklističkih staza i nastavit ćemo graditi mrežu. Slijedi nam izgradnja staze prema Posavini i prema Vukomeričkim goricama. Uvođenjem sustava javnih bicikala potvrđujemo se kao grad koji uistinu teži održivom razvoju. Korištenjem sustava javnih bicikala značajno se smanjuje emisija štetnih plinova, buka, prometne gužve i problemi s parkiranjem. Ovaj projekt ćemo razvijati i dalje. Nakon ove dvije stanice, koje će od danas biti u funkciji, širit ćemo ih i na druge važne točke u gradu, prije svega na željeznički kolodvor te ćemo na taj način omogućiti ljudima da biciklima i vlakom brže, povoljnije i jednostavnije stignu do Zagreba”, izjavio je velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić.

 

Top 16 najbolje domaće glazbe

01. Nina Badric - Mijenja Se Vrijeme02. Parni Valjak - Vrijeme03. Mia - Kiša04. Željko Bebek & Oliver Dragojević - Ako voliš ovu ženu05. Domenica - Vidi se iz aviona06. Boris Novković - Čista ljubav07. Klapa Rišpet - Kad Iman Tebe08. Luka Nižetić - Voli me kao kiša09. Zsa Zsa i Vanna - Tragom tvojih tragova10. Tony Cetinski - Nemam sreće s tobom11. Danijela Martinović - Telefon12. Indira - Dođi13. Colonia - Maskenbal14. Marko Kutlić - Srce se spasilo15. Darko Rundek i Ekipa - Tamni jorgovan16. Pravila Igre - Muška suza

 

 Izdvojeno     

 Ne propustite