LJUDI: Dejan spašava živote u Africi i naš je profesor za budućnost

images/thumbnails/images/NAR/71696/IMG_20160717_154514.jpg
Dejan Nemčić, - Dejan u Africi 2
Dora Srdar
Autor: 

Dora Srdar

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


 


Hrvatske navijačke pjesme odzvanjale su užarenim krajolikom tog vrelog afričkog poslijepodneva. Nasmijana i vesela afrička djeca pjevala su iz sveg glasa pjesmu koju ih je naučio mladi profesor iz Hrvatske Dejan Nemčić.

 

„Život mi dala, baš kao da je znala da nikad neće nestat sa mojih usana – Hrvatska!“

 

Dejan Nemčić je mladi profesor geografije, rodom iz Garešnice, koji je jedan od osnivača humanitarne udruge 'Možemo zajedno'. Dejan je sa svojim prijateljima uspio okupiti puno hrvatskih škola, tvrtki, ali i građana koji su uspjeli u Afriku poslati mnogo školskog pribora za tamošnje škole, ali su osigurali i sredstva za lijekove protiv malarije.

IMG_20160723_180157.jpg

Dejan Nemčić, - Dejan u Africi 3

 

U Hrvatskoj je projekt dobio nagradu 'Ponos Hrvatske', a humanitarna akcija oduševila je i Ministarstvo obrazovanja Tanzanije. U Dar es Saalamu, Dejan je odlučio nastaviti s projektima opremanja škola u Africi i daljnjoj nabavi lijekova protiv malarije.

 

"Afrika je za mene vrlo poseban kontinent na kojem ljudi žive ne razmišljajući o tome što će biti sutra. Njima je baš važan današnji trenutak koji je pun osmijeha i sreće, bez obzira na sve probleme. Afrika je posebna zato što čovjek može biti svoj, sa svim svojim vrlinama i manama, a pored njih voljen baš takav kakav jest. A djeca? Ona su najdivniji dio Afrike, puna ljubavi i lijepih priča, no također, zbog uvjeta u kojima žive, svjesna su svoje okoline te upravo zbog toga doživljavaju sadašnjost bez razmišljanja o budućnosti. Također, djeca su toliko odgovorna i zahvalna na sitnicama i pružit će svu ljubav svijeta“ 

Dejan pomaže da afrička djeca imaju što normalnije obrazovanje, a istovremeno se i sam kao profesor trudi unaprijediti obrazovanje u Hrvatskoj. Njegovi učenici ga zovu i učitelj-heroj.

 

IMG_20160716_084210.jpg

Dejan Nemčić, - Dejan u Africi

 

Dejan je putujući svijetom kao student geografije, ali i kao turistički pratitelj, upoznao mnoge ljude na različitim kontinentima. Oni su većinom učitelji i predavači na visokim sveučilištima. I sada su oni gostujući predavači Dejanovim učenicima. Projekt 'Uživo sa svih kontinenata' uključuje predavanje uživo sa svih kontinenata, iz država i gradova koje se obrađuju na nastavi geografije. Predavači uz pomoć Skypea i kamera hodaju gradom, drže predavanje učenicima te pokazuju najpoznatije znamenitosti određenoga grada, a tom prilikom učenici mogu ispitivati i razgovarati s ljudima na ulici koje predavač susreće. Učenici su tako „uživo“ mogli upoznati: Dubai, Chicago, Tokio, Hanoi, Antarktiku, Santiago, Sueski kanal, amazonsku tropsku šumu i mnoge druge svjetske destinacije. To je nastava kakve nam sve više treba u našim školama, a to su prepoznale i mnoge druge hrvatske škole.

IMG_20160728_103333.jpg

Dejan Nemčić, - Dejan u Africi 4

 

Ako želiš pomoći u projektu nabave školskog pribora i namještaja za škole u Africi, možeš to napraviti uplatom na žiro račun IBAN HR7524020061100781644. Za ostale donacije obrati se udruzi na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Hakuna Matata!

1__1_.jpg

Dejan Nemčić, - Humanitarna udruga Možemo zajedno

 

 

 Izdvojeno