20. 01. 2017.

Od danas obvezna zimska oprema

images/thumbnails/images/NAR/59270/guma.jpg
Gume.hr, - gume.hr
Sanja Mataja Raos
Autor: 

Sanja Mataja Raos

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.



Od 15. studenog pa do 15. travnja iduće godine obvezna zimska oprema na zimskim dionicama javnih cesta.

Podrazumijevaju se zimske gume na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 milimetra i lanci za snijeg, pripravni za postavljanje na pogonske kotače. Svakako, treba naglasiti da je i dalje na svim cestama zimska oprema obvezna ako vladaju zimski uvjeti, odnosno kolnik je prekriven snijegom ili je na njemu poledica.

Što ova odredba znači za promet u gradovima, razjasnila nam je voditeljica informativne službe HAK-a Irena Čačić…

U gradovima će zimska oprema biti obvezna tek kada budu proglašeni zimski uvjeti. Istina, oni se u gradovima, načelno, ne proglašavaju međutim, kada je snijeg i led na kolnicima, onda policija ima pravo provjeravati zimsku opremu, isključivati iz prometa i kažnjavati. Jer, ako nemate u tim okolnostima zimsku opremu, ugrožavate vlastitu sigurnost i sigurnost svih ostalih sudionika u prometu.

Možemo li onda zaključiti da, kada u gradu nema snijega i leda, ne moramo na vozilu imati zimsku opremu….

Može se to komotno reći – može. Još moram samo napomenuti, svima koji se služe zagrebačkom obilaznicom, da ona ne spada pod režim grada, već je pod javnim cestama na kojima je obvezna zimska oprema. Kazna za vozače koji nemaju zimsku opremu je 700 kn i isključenje iz prometa.

Top 16 najbolje domaće glazbe

01. Massimo - 1000 ljudi02. Pravila Igre - Zagrli me03. Damir Kedzo & Zsa Zsa - Sve u meni se budi04. Goran Karan - Dobro ti jutro ljubavi05. Jelena Rozga - Pismo glava06. Saša Lozar - Tebi07. O.S.D.S. - Sad i zauvijek08. Daria Hodnik - Kad jednom se spoje09. Petar Grašo - Ne znan za se 10. Klapa Rišpet - Pusti suzu moja roso rana11. Sandi - Oči u oči12. Mia - Život nije siv13. Hari Rončević - Uzalud je sve14. Parni valjak - Opet se smijem15. Jinx i Davor Gobac - Maradona16. Marko Škugor i Oliver Dragojević - Samo s tobom sam upoznao ljubav