Zadar i Šibenik na listi svjetske kulturne baštine UNESCO-a

images/thumbnails/images/NAR/107013/PXL_100717_17296743.jpg
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Hrvoje Gašparec
Autor: 

Hrvoje Gašparec

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Još dva iznimna spomenika u hrvatskom priobalju ušla su na popis zaštićene spomeničke baštine UNESCO-a - Zadarske obrambene zidine i tvrđava Sv. Nikole na ulazu u Šibenik.

Dvije spomeničke znamenitosti uvrštene su na UNESCO-v popis zaštićenih dobara kao dio obrambenih sustava na teritoriju nekadašnje Mletačke republike od 15.-17. stoljeća, na 41. zasjedanju Odbora svjetske baštine u Krakowu. Ante Galić iz turističke zajednice Zadra priznanje vidi kao potvrdu Zadra kao vrhunskog odredišta.

"Velike su brojke porasta turističkih noćenja i dolazaka ove godine i do 30 %, a samom markicom UNESCO-a predviđa se, na osnovu iskustava drugih destinacija da bi u sljedećih nekoliko godina moglo porasti još 30%. Ne odnosi se ova priča samo na dalekoistočna tržišta čije goste najviše privlače UNESCO destinacije. U slučaju Zadra važan je i cruising"

U spomenutom obrambenom sustavu su na popis svjetske baštine ušli i Bergamo, Peschiera del Garda i Palmanova u Italiji te Kotor u Crnoj Gori.

 

Top 16 najbolje domaće glazbe

01. Željko Bebek & Oliver Dragojević - Ako voliš ovu ženu02. Parni Valjak - Vrijeme03. Nina Badric - Mijenja Se Vrijeme04. Mia - Kiša05. Boris Novković - Čista ljubav06. Darko Rundek i Ekipa - Tamni jorgovan07. Domenica - Vidi se iz aviona08. Tony Cetinski - Nemam sreće s tobom09. Danijela Martinović - Telefon10. Indira - Dođi11. Marko Kutlić - Srce se spasilo12. Zsa Zsa - Kad budemo sami13. Luka Nižetić - Voli me kao kiša14. Pravila Igre - Muška suza15. Klapa Rišpet - Kad Iman Tebe16. Neno Belan - Zvijezda moga sna

 

 Izdvojeno     

 Ne propustite