Zadar i Šibenik na listi svjetske kulturne baštine UNESCO-a

images/thumbnails/images/NAR/107013/PXL_100717_17296743.jpg
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Hrvoje Gašparec
Autor: 

Hrvoje Gašparec

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Još dva iznimna spomenika u hrvatskom priobalju ušla su na popis zaštićene spomeničke baštine UNESCO-a - Zadarske obrambene zidine i tvrđava Sv. Nikole na ulazu u Šibenik.

Dvije spomeničke znamenitosti uvrštene su na UNESCO-v popis zaštićenih dobara kao dio obrambenih sustava na teritoriju nekadašnje Mletačke republike od 15.-17. stoljeća, na 41. zasjedanju Odbora svjetske baštine u Krakowu. Ante Galić iz turističke zajednice Zadra priznanje vidi kao potvrdu Zadra kao vrhunskog odredišta.

"Velike su brojke porasta turističkih noćenja i dolazaka ove godine i do 30 %, a samom markicom UNESCO-a predviđa se, na osnovu iskustava drugih destinacija da bi u sljedećih nekoliko godina moglo porasti još 30%. Ne odnosi se ova priča samo na dalekoistočna tržišta čije goste najviše privlače UNESCO destinacije. U slučaju Zadra važan je i cruising"

U spomenutom obrambenom sustavu su na popis svjetske baštine ušli i Bergamo, Peschiera del Garda i Palmanova u Italiji te Kotor u Crnoj Gori.

 

Top 16 najbolje domaće glazbe

01. Marko Tolja - Tisina02. Marko Kutlić – Usne tvoje03. Đani Stipaničev feat. Renata Sabljak - Ako nam ljubav preživi noć04. Psihomodo Pop - Ako želiš biti moja05. Petar Grašo - Ako te pitaju06. ZSA ZSA - Pruži mi ruku07. Vatra ft. Massimo - Nama se nikud ne žuri08. Jelena Rozga - Najbolji dan09. Stjepan Lach - Nije važno10. Jacques Houdek - Sam11. Pravila Igre - Kako nam stvari stoje 12. Klapa Rišpet i Doris Dragović - Jedina jubav moga života13. Gibonni - Nisi više moja bol14. KEDZO - Vojnik Ljubavi15. Franka - S tobom16. Avionas feat. Robert Mareković - Gina

 

 Izdvojeno