Prvi besplatan dječji vrtić u Hrvatskoj

images/thumbnails/images/NAR/67084/besplatan_vrtic-1.jpg
otvorenje vrtića „Radost-Gioia“
Marina Vraneković
Autor: 

Marina Vraneković

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.U Umagu je otvoren najmoderniji vrtić u Hrvatskoj, koji je ujedno i prvi besplatan vrtić u Hrvatskoj, za svu djecu Grada Umaga.

Nema lista čekanja, ima visoke stručne standarde, pohađat će ga 200-tinjak djece, a sagrađen je po principu "istarskog sela" od deset zasebnih kućica međusobno povezanih u cjelinu. Zove se „Radost-Gioia“, prostire se na čestici od gotovo 7.000m2 koja je ispunjena vanjskim igralištima, posebno izgrađenim amfiteatrom za kreativne aktivnosti  djece te parkom i zelenilom.

vrtic_umag.jpg

otvorenje vrtića „Radost-Gioia“

"Hrvatska je mala zemlja i svakim danom sve manje naseljena pa je stoga krajnji čas da svi zastanemo i upitamo se što možemo napraviti za svoj grad, za svoju domovinu i za sve nas. Mi u Umagu  odlučili smo se na kvalitativni iskorak, prije svega za našu dragu djecu, stoga smo i izgradili novi vrtić, koji je tehnološki i standardno projekt budućnosti", rekao je na otvorenju  gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese

Napravljen je u sklopu mega projekta „Umag-grad djece 2010.-2020.“, kojim će Umag rekonstruirati ili na novo izgraditi sve vrtiće i osnovne škole na području grada Umaga i time potaknuti demografsku obnovu. 

"Umag je grad koji se ponosno može dičiti s radom svog nadstandardnog  stručnog  tima u vrtićima, od pedagoga, logopeda, edukacijskog rehabilitatora, medicinske sestre, sportskog trenera, odgajateljice glazbenog odgoja, a posebno može istaknuti rad odgajateljica, jer u Umagu 1 odgajateljica dolazi na prosječno 8 djece", dodao je gradonačelnik. 

vrtic_umag3.jpg

otvorenje vrtića „Radost-Gioia“

Građevina po svojim tehničkim karakteristikama i samom konceptu spada u A razred energetske klase, zahvaljujući sufinanciranju Fonda za energetsku učinkovitost u iznosu od pet milijuna kuna. U građevini je izvedeno integralno inteligentno upravljanje svim tehničkim aspektima, osnovni izvor grijanja rješava se putem dizalice topline, uz automatski sustav ventilacije zasebno po prostorijama. Kuhinjski blok koristi zemni plin uz energetsku učinkovitost, toplinsku izolaciju, hlađenje, centralni sigurnosni sustav i sve ostale standarde. Cijena investicije s nužnim okolnim radovima iznosi 31,4 milijuna kuna, a u cijenu su uračunati troškovi izrade projekta, izgradnje građevine, nadzora, opremanja, vanjskog uređenja i opremanja, izgradnje parkirališta, infrastrukture i okoliša.

 

 

Top 16 najbolje domaće glazbe

01. Nina Badric - Mijenja Se Vrijeme02. Petar Grašo - Ako te pitaju03. Mia - Kiša04. Parni Valjak - Vrijeme05. Zsa Zsa i Vanna - Tragom tvojih tragova06. Željko Bebek & Oliver Dragojević - Ako voliš ovu ženu07. Domenica - Vidi se iz aviona08. Klapa Rišpet - Kad Iman Tebe09. Franka - S tobom10. Boris Novković - Čista ljubav11. Tony Cetinski - Nemam sreće s tobom12. Luka Nižetić - Voli me kao kiša13. Danijela Martinović - Telefon14. Colonia - Maskenbal15. Marko Kutlić - Srce se spasilo16. Pravila Igre - Muška suza

 

 Izdvojeno     

 Ne propustite