Od hobija do međunarodnih priznanja, a sve s otoka Pašmana

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Nakon što je završila fakultet i stekla zvanje profesorice talijanskoga i francuskoga jezika, Ana Matulić s Pašmana nije mogla naći posao u struci. Da joj vrijeme brže prođe, bacila se u izradu domaćih, prirodnih sapuna. Zima na otoku polako je prošla, a posla u struci još nije bilo na vidiku.

“Tijekom sezone sapuni se su počeli polako prodavati pa sam odlučila nastaviti s tim, radeći paralelno u restoranu. Zatražila sam oznaku Hrvatski otočni proizvod i kad sam je dobila, imala sam odličan poticaj da nastavim u istom smjeru”, priča za Prvi.

OPG Matulić, koji sa suprugom Krstom uspješno vodi punih šest godina, u međuvremenu je znatno proširio ponudu pa danas nudi nekoliko vrsta organskih krema za lice, sapuna na bazi domaćeg maslinova ulja, ali i prehrambene proizvode poput, primjerice, ljutih umaka.

Najpoznatiji od njih, Pašmanero, osvojio je nagradu Superior Taste Award Međunarodnog instituta za okus i kvalitetu u Bruxellesu, a isto priznanje dobili su i za aceto od smokve Pašman Libre.

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

“U sklopu kuće imamo dućan i radimo od travnja sve do kraja listopada, dok se u zimskim mjesecima najviše prodaje putem Facebooka. Kako puno turista kupuje ljeti, a proizvodi im se svide, nastavljaju ih naručivati putem Facebooka”, kaže Matulić.

I ona i suprug rodom su s Pašmana pa im otočki način života odgovara, dok su im u poslovanju prepreka povećani troškovi transporta.

“Sve što naručujemo, poput ambalaže ili naljepnica, skuplje je zbog transporta. Osim toga, u poslovanju na otoku vidim samo prednosti. Imamo svoju zemlju, svoje smokve, masline, sadimo vlastiti chilli, sve što treba, tu je”, kaže poduzetnica.

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

U pitanju je, kaže, stil života, a ne samo posao. “Ništa nas ne opterećuje. Uživamo u ovom poslu, trudimo se i zapravo sve radimo s ljubavlju, po svom guštu. Naši proizvodi nisu konfekcija i nije ih moguće naći u velikim trgovačkim lancima, distribuiramo ih jedino u delikatesne dućane”, kaže Matulić.

Za svoj su rad 2014. dobili nagradu Suncokret ruralnog turizma Hrvatske, a 2016. za kremu od ruže pripala im je i nagrada Noćnjak za najbolji kozmetički proizvod od maslinova ulja.

Znanje o aromaterapiji i proizvodnji prirodne kozmetike Matulić je stekla educirajući se u Francuskoj. A takvoj se kozmetici, smatra, sve više ljudi okreće s dobrim razlogom.

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

“Njezina je osnovna prednost to što je dugoročno zdravija za korištenje. Danas je većini ljudi važno što stavljaju na sebe, odnosno što unose u organizam, a takva kozmetika rađena je isključivo s prirodnim sastojcima. No, mora se malo dulje koristiti da bi se vidjele promjene. Iako su kod korištenja, primjerice, industrijske kreme za bore rezultati brže vide, dugoročno nije dobro sve te sastojke unositi u sebe”, zaključuje poduzetnica.