23. 01. 2017.

Studenti nezadovoljni zbog oporezivanja

images/thumbnails/images/MP/62633/PXL_171116_14764244.jpg
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Igor Capan
Autor: 

Igor Capan

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Premijer Andrej Plenković najavio je u četvrtak putem Vladina twittera da će razgovarati sa studentskim predstavnicima koji su nezadovoljni jer je Pravilnikom o porezu na dohodak iznos koji mogu tijekom godine zaraditi bez plaćanja poreza smanjen s 50.000 na 15.000 kuna, te je poručio da će Banski dvori naći rješenje koje će zadovoljiti studente.

Tijekom četvrtka nekoliko državnih institucija i stranaka zatrpano je e-mailovima nakon što je u javnost odaslana vijest da se prag za oporezivanje studentskih zarada smanjuje s 50 na 15 tisuća kuna. Ako se taj iznos prekorači studente se oporezuje i naplaćuje im se prirez.

Ova odredba nije upisana u zakon nego je donesena izmjenom Pravilnika o porezu na dohodak. To je izazvalo revolt studenata, pogotovo onih koji moraju raditi da bi mogli studirati. Predstavnici studentskog zbora poručili su da će se idući tjedan sastati s ministrom financija.

Ovu mjeru prokomentirao je glavni urednik portala srednja.hr Marko Matijević.

"Ovo je jedna snažna poruka studentima da ako rade ne rade previše. Ako bi htjeli raditi više, onda bi im financijski isplativije bilo raditi na crno, što je katastrofalno. Studenti su zaradili taj novac i zaslužuju ga odmah, a ne ga dobiti kroz povrat poreza na ljeto 2018. godine. U Hrvatskoj su trendovi takvi da sve više studenta koji nemaju potporu roditelja ne odlaze na studij i ovo će pojačati taj trend i napravit će veći jaz. Tako da će biti sve više studenata samo koji mogu studirati, ako imaju potporu svoje obitelji. To je jedna antidemokratska mjera Vlade", rekao je Matijević.

Oko ove teme reagirao je i predsjednik SDP-a Davor Bernardić: