20. 01. 2017.

Sveta tri kralja - svetkovina Bogojavljanja

images/thumbnails/images/MP/62651/PXL_291216_15137404.jpg
Igor Kralj/PIXSELL
Autor: 

Super User

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Katolički vjernici diljem svijeta 6. siječnja obilježavaju blagdan Sveta tri kralja, odnosno svetkovinu Bogojavljanja. Prema Evanđelju, mudraci vođeni Betlehemskom zvijezdom, stigli su na ovaj dan s istoka kako bi se poklonili Isusu...

Koje je značenje svetkovine Sveta tri kralja, objašnjava velečasni Borna Puškarić. "Po njoj nam se Bog pokazuje kao onaj koji se objavio narodima, kao maleni kralj, odnosno Mesija, Spasitelj, pred kojega svi krajevi svijeta, svi kraljevi, svi vladari, svi mudraci i umnici dolaze, klanjaju mu se i donose mu darove", pojasnio je vlč. Puškarić. Sveta tri kralja, Baltazar, Melkior i Gašpar došla su s istoka te predstavljaju nežidovsku kategoriju u Novome zavjetu, a razlog tomu pojašnjava velečasni Puškarić.

"Došli su s istoka, došli su izvana i predstavljaju sve one kojima će se Evanđelje navjestiti i pred kojima evanđelje također stoji kao istina, kao Božja objava, kao Božja riječ, kao definitivna Božja riječ čovjeku", objasnio je vlč. Puškarić.

Među hrvatskim rimokatolicima razvio se običaj blagoslivljanja vode na blagdan Bogojavljenja,a tom blagoslovljenom vodom vrši se blagoslov kuća i obitelji.Prilikom blagoslova, nadvratnici se označuju slovima „G“, „M“ i „B“ koja označavaju inicijale trojice kraljeva.