20. 01. 2017.

Uništeno Inino postrojenje u Siriji, potvrdio Stier

images/thumbnails/images/MP/62775/PXL_101116_14693878.jpg
Ilustracija: Goran Kovačić/PIXSELL
Andrej Štrkalj
Autor: 

Andrej Štrkalj

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Teroristi tzv. Islamske države, po svemu sudeći, raznijeli su plinsko postrojenje INA-e u Siriji. Na portalu Amaq objavili su video snimku na kojoj se vidi eksplozija postrojenja Hayan blizu Palmire koju su ISIL-ovci ponovo zazauzeli prije mjesec dana.

Poručuju kako su to učinili da oštete gospodarstvo režima Bashara Al Assada. Tvrde naime, da su ta plinska postrojenja ključna u Assadovu režimu jer dnevno proizvode oko 3 milijuna kubičnih metara plina, koji je većinom išao u vojne svrhe. INA je u bloku Hayan radila istraživanja, završena 2007., a nakon početka oružanog sukoba u Siriji povukla je radnike iz Sirije.

z INA-e su nedavno upozorili da je sigurnosna i politička situacija u Siriji toliko složena da postoji opravdana sumnja da će u idućih nekoliko godina biti razriješena. Prodaja sirijskih naftnih i plinskih polja spominjala se i kao mogući izvor novca za otkup MOL-ovih dionica INA-e.

Ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier potvrdio je u ponedjeljak kako su snage tzv. Islamske države zapalile Inina postrojenja u Siriji, a za daljnju procjenu situacije zatražit će se potpuna potvrda i procjena šteta.