23. 01. 2017.

Brojne nedoumice oko puta u Ameriku

images/thumbnails/images/MP/62817/PXL_221216_15108833.jpg
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Adrian De Vrgna (Mediaservis)
Autor: 

Adrian De Vrgna (Mediaservis)

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Brojna pitanja i dalje lebde nad predsjedničinim boravkom u SAD-u. Njezin ured je promijenio i datume posjeta. Ona se vratila u zemlju. Čeka se da odgovori na pitanja koja zanimaju javnost.

Ministarstvo vanjskih poslova podupire aktivnosti predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i njenog Ureda s kojim ima odličnu suradnju, doznaje se danas od ministra Davora Ive Stiera.

On je upitan za sastanke koje je šefica države imala u Americi a o čemu javnost nije obaviještena. Ured predsjednice je na službenoj intrenetskoj stranici promijenio datume koji se tiču boravka u SAD-u. Umjesto pet dana što je pisalo ranije, sada stoji najava o sedam dana boravka, a to se u početku nije znalo i posjet je naknadno produljila tvrdeći da su joj se otvorile nove mogućnosti za razgovore i susrete.

"To je uobičajeno da Ured predsjednice izvijesti o aktivnostima predsjednice, to je uvijek tako bilo, tako je i sada, ali želim naglastiti da MVEP odlično surađuje s Uredom predsjednice", kazao je Stier.

Da su brojna pitanja ostala visjeti u zraku, jasno je Mostovom Miroslavu Šimiću.

"Mislim da je možda došlo do jedne loše komunikacije, da je ona bila malo otvorenija ne bi u zraku ostala brojna pitanja na koja se kasnije moralo odgovoriti. Mislim da odgovara sada svakodnevno. Mislim da nju trebate pitati", kaže Mostovac.

Službeni upit smo poslali no do zaključenja priloga nismo dobili odgovor. U oporbi mnogi misle da je riječ isključivo o privatnom posjetu na državni trošak, nedostojnom državnika.

Gordan Maras iz SDP-a kaže da je cijela situacija nenormalna i nevjerojatna, a predsjednica je dužna odgovore javnosti.

Grabar Kitarović je ranije za HRT rekla da je njezin posjet "niskoprofilni", ali i da se susretala s brojnim članovima demokrata i republikanaca. Usto, smatra i da Hrvatska treba sudjelovati u kreiranju američke vanjske politike što je pak izazvalo podsmijeh.

"Možda tramvaji i vlakovi postoje ali niskoprofilni posjeti ne postoje. Priča o tome da se uputila da bi utjecala na američku vanjsku politiku je uvreda, ne znam bi li rekao inteligencije svih građana. To nitko ne može vjerovati pa se nadam da ni ona ne vjeruje, mada ona slika ispred Bijele kuće govori više od tisuću riječi. Kao da se došla `pofotkati se` i nadala se da će Obama izaći na prozor pa će na `fotki`biti i Obama", rekao je Maras.

Ovim slučajem bavit će se i Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa koje, kako doznajemo, još čeka dokumentaciju.