25. 01. 2017.

HDZ podržao otkup dionica INA-e od MOL-a

images/thumbnails/images/MP/62820/PXL_211216_15102122.jpg
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
Igor Capan
Autor: 

Igor Capan

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak da je Predsjedništvo i Nacionalno vijeće stranke na sjednici snažno podržalo plan Vlade da se Ina vrati u hrvatsko vlasništvo.

"Dobili smo vrlo čvrstu i snažnu potporu Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a da se Ina vrati Hrvatskoj tj. puna potpora Vladi o ideji otkupa Molovih dionica", istaknuo je Plenković nakon višesatne sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a na kojoj je bilo riječi o odluci Arbitražnog suda o Ini, aktualnoj situaciju u Hrvatskoj te o predstojećim lokalnim izborima u svibnju.

Najviša tijela HDZ-a smatraju da rad na modelu otkupa dionica treba nastaviti, a najprimjerenijim načinom smatraju inicijalnu javnu ponudu po modelu 25 posto minus jedna dionica HEP-a.

Upitan za komentar izjave čelnika Mosta Bože Petrova da prodaja dijela HEP-a nije jedina opcija kako bi se Ina vratila Hrvatskoj, odgovorio je kako je po njihovu dubokom uvjerenju to najbolji model od svih modela.

"Što se nas tiče od svih mogućih modela, ovo je po našem dubokom uvjerenju najbolji i najučinkovitiji model. Model koji bi generirao i naše tržište kapitala. Smatramo da je HEP, kao naša kompanija, koja je izrazito profitabilna i jako dobro stoji, na taj način u poziciji da se dodatno osnaži, a siguran sam da bi sredstva temeljem inicijalne javne ponude omogućila generiranje dovoljno sredstava za otkup Molovog udjela u Ini", naglasio je Plenković.

Naveo je i da neće javno objaviti odluku Arbitražnog suda jer je taj čitav proces bio tajan i to je još uvijek.

Upitan o prijedlogu čelnika Mosta Petrova da se ustavno zaštite pojedine tvrtke od strateškog interesa kako se Hrvatskoj ne bi ponovno dogodio "slučaj Ina", premijer Plenković je podsjetio i da se u Ustavu RH govori o zaštiti hrvatskih prirodnih bogatstava. Smatra da je ta politička inicijativa Mosta više simboličkog karaktera.

"Imam povjerenja u Hrvatski sabor, Vladu koju vodim i stranku koju vodim i siguran sam i da se zakonskim propisima na kvalitetan način može regulirati i osigurati razina upravljačkih prava Republike Hrvatske u ključnim strateškim energetskim kompanijama", naglasio je Plenković.

Predsjednik HDZ-a, upitan kako komentira inicijativu da građani na referendumu odluče o prodaji 25 posto HEP-a za kupnju dionica Ine od MOL-a, poručio je kako ne vidi nikakve potrebe za organiziranjem referenduma o toj temi jer su to odluke u domeni Vlade RH, Hrvatskog sabora i predstavničke demokracije.