20. 01. 2017.

Predsjednica u Bruxellesu o BiH i Srbiji

images/thumbnails/images/MP/57438/PXL_110516_12982576-1.jpg
Mila Moralić (Mediaservis)
Autor: 

Mila Moralić (Mediaservis)

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Nakon Londona, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u Bruxellesu se u četvrtak sastala s predsjednicima Europske komisije Jeanom Claudom Junckerom te predsjednikom Europskog parlamenta Martinom Schultzom. Fokus je bio na stanju u regiji...

Stav je i Hrvatske i Eurospke komisije identičan, referendum u Republici Srpskoj bio je ilegalan, kazala je Kolinda Grabar Kitarović.

"Očekujem od nove Vlade da se više posveti BiH. Zamolila sam Junckera i općenito Komisiju da se više usredotoči na BiH i da se toj državi pomogne ne samo u procesu reformi na putu u članstvo EU-a, nego u uređenju države kako bi doista sva tri naroda, naravno u našem slučaju prvenstveno smo zainteresirani za poziciju hrvatskoga naroda, kako bi svi bili doista ravnopravni na cijelom teritoriju BiH", rekla je.

Kada je u pitanju Daytonski sporazum, pokrenut će kaže inicijativu za razgovore i sa SAD-om.

"Dosad sam o tome razgovarala s američkim i mnogim europskim dužnosnicima. Bez obzira na to kako budu tekli procesi, u svakom slučaju trenutna europska inicijativa koja postoji, a to sam naglašavala i u Londonu, ne može se fokusirati samo na gospodarske i socijalne procese, ona mora biti i politička. Dakle, kako je BiH sui generis slučaj, treba postaviti neke uvjete koje bi država trebala ispuniti kako bi postala u potpunosti funkcionalna i na taj način ne samo napredovala na putu u članstvo EU i NATO, nego doista uredila i političke odnose na nivou države. Ta politička sadržajnica, izgradnja institucija je iznimno bitna i to je ono što nedostaje europskoj inicijativi", rekla je predsjednica.

Na sastancima je bilo riječi i o Srbiji, predsjednica je željela Bruxellesu pojasniti da Hrvatska ne blokira Srbiju zbog bilateralnih pitanja te da se to pogrešno interpretira.

"Imala sam potrebu pojasniti gospodinu Junckeru malo pobliže o čemu je bila riječ, s obzirom da se stvarao taj dojam kako Hrvatska blokira Srbiju radi bilateralnih pitanja. Rekla sam da se bilateralnih pitanja zapravo ozbiljno i stvarno nismo ni dotaknuli. Izrazili smo želju riješiti ih i izvijestila sam i o svojim kontaktima i dogovoru s predsjednikom Vlade Vučićem u Srbiji, zajedničkoj deklaraciji i nekim konkretnim koracima koje on osobno jest poduzeo u Srbiji u cilju rješavanja i statusa hrvatske manjine", rekla je.

Predsjednicu sutra još očekuje sastanak s predsjednikom Eurospkog vijeća Donaldom Tuskom.