23. 01. 2017.

Najtežim vojnim invalidima uručena vozila

images/thumbnails/images/MP/61629/PXL_251016_14541888.jpg
Foto: Patrik Macek/PIXSELL  - ministar branitelja Tomo Medved
Autor: 

Super User

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


ZAGREB - 


Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar branitelja Tomo Medved uručili su u Vojarni 'Pukovnik Marko Živković' u Velikoj Gorici, ključeve 105 osobnih vozila stopostotnim hrvatskim ratnim vojnim invalidima I. skupine.

Plenković je naglasio da će njegova Vlada nastaviti brinuti o hrvatskim braniteljima i kroz donošenje jedinstvenog zakona o pravima hrvatskih branitelja, kao i odgovarajućim proračunskim sredstvima i sredstvima koja su predviđena za indeksaciju mirovina, što ranije nije bio slučaj.

Ukupno je dodijeljeno 105 osobnih automobila koji svojim tehničkim karakteristikama u potpunosti odgovaraju zahtjevima HRVI 100 posto I. skupine. Za nabavu automobila Ministarstvo hrvatskih branitelja je osiguralo 15,8 milijuna kuna te dodatnih 830 tisuća kuna za prilagodbu vozila. Ministarstvo je također osiguralo novac za troškove poreza na dodanu vrijednost i za posebni porez na motorna vozila (4,7 milijuna kuna).

Od 2004. godine do danas, dodijeljeno je 878 osobnih automobila sveukupne vrijednosti 125,9 milijuna kuna. Za 2017. godinu planirana je nova dodjela osobnih automobila za ukupno 133 HRVI 100% I skupine, a sukladno predviđenim zakonskim izmjenama, planira se dodjela automobila za još 86 osoba, pripadnika postrojbi HVO koje nisu imale ostvaren status hrvatskog branitelja.

Najavljenim novim jedinstvenim zakonom i dalje će biti predviđena mogućnost dodjele osobnog automobila s ugrađenim prilagodbama.