20. 01. 2017.

Crveno upozorenje: Stiže val polarne hladnoće

images/thumbnails/images/MP/62599/PXL_201216_15097290.jpg
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Sofija Radoš (Mediaservis)
Autor: 

Sofija Radoš (Mediaservis)

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Snijeg otežava vožnju mjestimice u Lici, Gorskom kotaru, središnjoj Hrvatskoj, Slavoniji i zaleđu Dalmacije, javlja HAK.

Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Vozačima savjetuju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, te da na put ne kreću bez zimske opreme. Pred nama je razdoblje polarne hladnoće, orkanskih vjetrova i nevera, a maksimum intenziteta hladnog vala očekuje se sutra i prekosutra. Meteoalarm je već izdao crveno upozorenje za unutrašnjost Istre, Kvarner i Kvarnerske otoke, Velebit i Dalmaciju.

"Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Savjetujemo da se izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu", priopćio je Državni hidrometeorološki zavod.

Pored niskih temperatura upozorava se na olujnu i orkansku buru s najjačim udarima do 165 km na sat.