23. 01. 2017.

Nastavlja se ledeno doba, dio Dalmacije bez vode

images/thumbnails/images/MP/62756/PXL_070117_15199140.jpg
Miranda Cikotic/PIXSELL
Andrej Štrkalj
Autor: 

Andrej Štrkalj

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Val hladnoće diljem zemlje, ali i cijele Europe ne popušta. Crveni alarm na snazi je za Slavoniju, Baranju, Istru i cijeli Jadran, dok je za ostatak Hrvatske izdano narančasto upozorenje. Ekstremno niske temperature zadržat će se do sredine tjedna. Hladnoća diljem Europe odnosi žrtve.

Hrvatska se i jutros probudila u debelom temperaturnom minusu. Slavonija je doslovno okovana ledom. Jutrošnji rekorder bio je Slavonski Brod u kojem je u 6 sati izmjereno minus 20. Osijek i Vinkovci probudili su se na -18 stupnjeva, dok je u Gospiću je izmjereno -15. U 7 sati najniža temperatura izmjerena je u Kopačkom ritu, čak -22 Celzijeva stupnja. I na moru su temperature jutros bile ispod nule. Najhladniji su bili gradovi u unutrašnjosti Istre - Pazin i Buzet - minus 10 Celzijevih stupnjeva. Zaledilo se i more u uvali Šćuza u Premanturi. Splićani su se probudili na -4, a u Dubrovniku je izmjereno -7.Osim što muku muči s hladnoćom diljem Dalmacije brojna kućanstva i dalje su bez vode koja se smrznula u vodovodnim cijevima. Pročelnica Državne uprave za zaštitu i spašavanje u Dubrovniku Ana Kordić:

"Najveći broj poziva vezan je uz taj problem. Obaviješteni su svi nadležni da pokušaju nekako organizirati da se ljudima distribuira voda. Evo općina Župa dubrovačka to je riješila putem vatrogasaca koji cisternama građanima dostavljaju vodu" Slabljenjem bure situacija u zračnom, pomorskom i cestovnom prometu na dubrovačkom području znatno je bolja. Nakon tri dana na Ćilipe je sletio i prvi avion. Nažalost, Dubrovniku je sinoć u sudaru osobnog automobila i vatrogasnog vozila koje je navodno bilo u intervenciji, ozljeđeno pet osoba, jedna teško. I na splitskom području građanima se voda dostavlja cisternama, dok malo ne zatopli i cijevi se ne odmrznu. Ipak, situacija je bolja nego jučer.

"Imamo manji broj zabilježenih poziva, jučer smo do 20 sati imali do 600 poziva, međutim danas broj poziva je opao. No i dalje pozivi su aktualni u vezi sa zamrzavanjem cijevi i vode pa pretpostavljam budući da se niske temperature nastavljaju da ćemo ih i dalje imati, ali kažem ne očekujemo toliko veliki broj kao što je to bilo jučer", rekao je pročelnik područnog ureda za zaštitu i spašavanje Split Srđan Kuščević. Vremenske prilike otežavaju promet diljem zemlje, no situacija je bolja nego jučer. U prekidu su neke katamaranske i trajektne linije. S polarnom hladnoćom bori se cijela Europa. Gotovo 20 osoba smrznulo se u Poljskoj, Italiji i Bugarskoj. U Poljskoj su temperature jutros bile ispod -20 stupnjeva. Turska se također bori s ekstremnim hladnoćama, a zbog snježne mećave otkazano je više od rekord 650 letova. U Grčkoj su se u problemima našli migranti. Na otoku Lezbosu smrzavaju se u šatorima a neki od njih prvi put doživljavaju ovakvu hladnoću.Veliki su problemi i u Srbiji. Zbog snježnih nanosa i do četiri metra visine više od 100 sela je blokirano. Hladnoća je zahvatila i glavni grad Italije, zbog čega je papa Franjo rimskim beskućnicima podijelio vreće za spavanje izrađene za ekstremne temperature. Osim Europe i dio Sjedinjenih američkih država okovan je snijegom, Tisuće ljudi ostalo je bez struje, letovi kasne, a zabilježen je i velik broj prometnih nesreća. Kad je u pitanju Europa val polarne hladnoće trebao bi trajati do sredine idućeg tjedna.