23. 01. 2017.

Kujundžić posjetio osječku oftalmologiju i obećao pomoć

images/thumbnails/images/MP/62818/PXL_090117_15221565.jpg
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Vlatka Koren (Medaiservis)
Autor: 

Vlatka Koren (Medaiservis)

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Val hladnoće u Europi ne popušta. Dosad je umrlo 48 ljudi, najviše u Poljskoj. U Hrvatskoj je uslijed niskih temperatura najviše problema s instalacijama. Nakon puknuća toplovoda u osječkom KBC-u, u razmjere štete u ponedjeljak se uvjerio i ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Na osječkom KBC-u u Zavodu za oftalmologiju umjesto 18 operacija procjenitelji štete na prostorijama i skupocjenoj opremi nakon puknuća toplovoda. Stigao je i ministar Kujundžić te obećao financijsku pomoć.

''Šteta je velika. Nadati se da osim oštećenja zgrade, koja je sama po sebi dotrajala, da neće biti ozbiljnijih oštećenja na aparatima. No trebamo pričekati što će reći serviseri. Ono što kao ministar mogu reći, to je da ćemo žurno naći sredstva kako bismo osigurali popravak'', poručio je ministar zdravstva. Prava je sreća da nije bilo ozlijeđenih. Pacijenti su zbrinuti u zapadnom krilu, iskopčana je struja. Ministar Kujundžić slaže se s vodstvom bolnice da su popravci bolničkih zgrada, sagrađenih prije 100 i više godina, prošlo vrijeme. Država će u tom smislu morati tražiti rješenja, rekao je. Operacije su do daljnjeg odgođene, pa iz osječke očne klinike mole za razumijevanje.

"Za hitna stanja organizirat ćemo se u sklopu KBC-a na Klinici za uho, grlo, nos. Ali nadamo se brzoj normalizaciji stanja. Imamo dobru tehničku službu, na minus 20 stupnjeva gdje je toplovod koji izlazi s tavana izložen je i vanjskim utjecajima. Teško je sada reći je li došlo do smrzavanja dijela instalacija, je li zbog dotrajalosti ili kompresije u cijelom sustavu koji je povećan'', objasnio je pročelnik zavoda dr. Ivica Krković.

''Kroz nekoliko tjedana smo odgodili sve operativne zahvate i naravno da se ovim putem ispričavamo i zahvaljujemo na razumijevanju svih koji su pred naručeni i čekaju novi termin. U dogledno vrijeme čim se osposobi rad na Zavodu za oftalmologiju svi će biti u najkraćem roku zbrinuti. Što se dogodilo, dogodilo se, to je viša sila. Ali evo, spremni smo sve u vrlo kratkom roku staviti u sustav liječenja'', rekao je zamjenik osječkog KBC-a dr. Vlatko Kopić.

Kolika je ukupna šteta na Zavodu za oftalmologiju, trebalo bi se znati do kraja tjedna.

A nakon smrzavanja vodovodnih cijevi, u dijelovima Dalmacije i Zagore i dalje problemi u vodoopskrbi. Na širem splitskom području oko deset tisuća kućanstava vodu osiguravaju cisterne. Sve ekipe splitskog Vodovoda i kanalizacije do daljnjeg su na terenu, očekuje se rast temperature najavljen za četvrtak. Direktor operative Božidar Čapalija upozorava na moguće nove probleme uslijed otapanja.

''Radi se o internim instalacijama u 95 posto slučajeva. Negdje malo manje od deset tisuća ljudi je imalo probleme s vodoopskrbom. U općinama od Marine do Podstrane i gradovima Split, Solin, Kaštela i Trogir. Vrlo malo toga se uspjelo odlediti, nešto smo uspjeli, ali zanemariv broj. Točne štete znat ćemo kad odledi. Evo, samo jutros za centar Splita imali smo 50 poziva zbog puknutih vodomjera i istjecanja vode iz priključka. Bitno je da sad podizanjem temperature prijave sve kvarove, jer voda koja poteče može napraviti štetu višu nego je zaledila instalacija'', rekao je direktor operative splitskog poduzeća Božidar Čapalija.

U Europi je polarna hladnoća dosad odnijela najmanje 48 života. Većinom u Poljskoj, gdje je proteklih dana živa stala na -20 stupnjeva Celzijevih, dok je u Makedoniji pala do - 28, uslijed čega je u Skopju preminuo stariji muškarac.

Ledeni val koji je zahvatio zapadnu Europu ipak je počeo slabjeti, a trebao bi potrajati do sredine tjedna.