20. 01. 2017.

Plenković s predsjednikom Mešihata Islamske zajednice ef. Hasanovićem

images/thumbnails/images/MP/62889/PXL_100117_15230160.jpg
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Autor: 

Super User

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je muftiju dr. Aziza ef. Hasanovića, predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj. Sastanku su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, predstojnik Ureda predsjednika Vlade Davor Božinović i Šime Jerčić, ravnatelj Ureda Komisije za odnose s vjerskim zajednicama.

Plenković je iskazao zadovoljstvo dosegnutim standardima uređenja odnosa između Republike Hrvatske i Islamske zajednice u Hrvatskoj. Posebno je naglasio uspješnu provedbu Ugovora o pitanjima od zajedničkog interesa. Hrvatski model uređenja odnosa države i Islamske zajednice ocjenjuje se kao primjer ostalim državama na području Europe, kazao je.

Muftija Hasanović predstavio je rad Islamske zajednice u Hrvatskoj te naglasio kako je Hrvatska primjer zajedničkog života, a ne samo suživota, te primjer uključenosti pripadnika islamske zajednice u društvo. Kultura dijaloga i tolerancije koju je uveo predsjednik Vlade jamstvo je da će se pitanja u društvu rješavati dogovorom, naglasio je muftija dr. Aziz ef. Hasanović te dao punu potporu radu Vlade.

Razgovaralo se i o aktualnoj migrantskoj krizi te o situaciji u Bosni i Hercegovini. Predsjednik Vlade istaknuo je još jednom čvrstu potporu europskom putu Bosne i Hercegovine. Muftija Hasanović izrazio je zadovoljstvo takvim pristupom Vlade i odabirom Bosne i Hercegovine za prvi službeni vanjskopolitički posjet predsjednika Vlade.

U Republici Hrvatskoj je, prema zadnjem popisu stanovništva (2011.g.), 62.977 vjernika Islamske zajednice, a Islamska zajednica u Hrvatskoj javna je i samostalna vjerska organizacija građana koji slobodno ispovijedaju islam, temeljeći svoju autonomnost na Zakonu o priznavanju islamske vjeroispovijesti u kraljevinama Hrvatskoj i Slavoniji od 27. travnja 1916. godine.