20. 01. 2017.

HDZ ipak nije jedinstven oko Plenkovićeva plana

images/thumbnails/images/MP/62966/PXL_220814_8646396.jpg
Vlatka Koren (Medaiservis)
Autor: 

Vlatka Koren (Medaiservis)

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Uoči sjednice Vlade u četvrtak, u srijedu se u Banskim dvorima sastao uži kabinet. HDZ-ovi ministri po dolasku su vješto izbjegli novinarska pitanja o navodnom sukobu unutar HDZ-a zbog plana povrata Ine prodajom dijela HEP-a.

Sukoba nema, poručio je novinarima prije užeg kabineta ministar prometa Oleg Butković upitan o navodnim prijeporima oko Ine na Predsjedništvu stranke.

''Nisam bio na Predsjedništvu, bio sam odsutan. To je prvo. A drugo, nema sukoba, koliko ja znam. A treba li prodati 25 posto HEP-a da se otkupi MOL-ov udio? Polako, polako...To je sve skupa još u fazi rasprave'', rekao je Butković

Ni drugi HDZ-ovi ministri nisu bili baš pričljivi, ili šute ili oporgavaju da postoji sukob unutar stranke oko Vladinog modela povrata Ine prodajom udjela u HEP-u.

Ministar državne imovine Goran Marić ulazeći u zgradu Vlade tek je šturo demantirao razilaženje. Na sjednici Predsjedništva prije dva dana Vladin prijedlog je očekivano prošao, no navodno uz dosta neslaganja čak i nekih istaknutijih Plenkovićevih suradnika.

Nakon što je takva informacija dospjela u medije, Branko Bačić i Andrija Mikulić demantirali su da su među protivnicima prodaje HEP-a zbog reotkupa Ine.

Na Predsjedništvu je otvoreno istupila Ivana Maletić. Potpredsjednica stranke i europarlamentarka usprotivila se privatizaciji HEP-a, predlažući druge opcije, poput prodaje vojnih objekata i poslovnih prostora. Da za Inu ne treba žrtvovati HEP, prvi je javno upozorio Darko Horvat. Bivši ministar obrta na svom Facebook profilu je, uz ostalo, napisao:

''Koliko god mediji potencirali konsenzus politike oko procesa vraćanja upravljačkih prava nad INA-om otkupom cjelokupnog paketa dionica MOL-a, toliko u energetskoj struci postoji konsenzus da za otkup istih ne smijemo prodavati dio HEP-a i ponoviti pogrešku iz 2003. godine.''

Bez obzira na uzburkane stranačke duhove, najveća prepreka Plenkovićevu planu na kraju bi ipak mogla biti financijska računica. Analiza agencije Bloomberg pokazala je da bi javna ponuda četvrtine dionica HEP-a mogla donijeti svega 4 i pol milijarde kuna, nedovoljno za otkup 49 posto MOL-ovog udjela u Ini, teškog gotovo 14 milijardi kuna.