20. 03. 2018.

Agrokor čeka novi kredit, VTB poručuje da će biti strpljivi

images/thumbnails/images/MP/71534/PXL_030417_16144526-1.jpg
Sanjin Strukic/PIXSELL
Adrian De Vrgna (Mediaservis)
Autor: 

Adrian De Vrgna (Mediaservis)

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Izvanredni povjerenik Ante Ramljak radi na podizanju novog kredita kojim bi Agrokor došao do svježe likvidnosti. Trebalo bi mu 250 milijuna eura, a u igri je i Sberbanka, jedan od najvećih vjerovnika. Iz ruske VTB banke kojoj je Agrokor dužan oko 300 milijuna eura, poručuju da će biti strpljivi, ali i napominju da im nitko nije izložio konkretan scenarij. Za nove kredite postoji i garancija da će biti vraćeni, a na revizoru je da razjasni knjige i izvješća i potvrdi stvarno stanje nakon što je objavljen dug veći od 40 milijardi kuna, od čega se za gotovo 4 milijarde ne zna na što su otišle. Angažirana je kuća PriceWaterhouseCoopers. Ramljak dolazi u Beograd u srijedu, potvrdio je ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić. Povjerenik je već razgovarao s predstavnicima Agrokorovih tvrtki u BiH i Sloveniji. Cilj je stabilizirati kompaniju s čijim se dionicama i dalje se ne može trgovati na Zagrebačkoj burzi.

"Nastavno na rješenje HANFA-e, Zagrebačka burza je obustavila trgovanje dionicama kompanijama iz sastava koncerna Agrokor i to do kraja dana. Razlog je informacija iz kompanija koncerna prema kojoj nisu mogle objaviti financijske izvještaje za prošlu godinu i prvi kvartal ove godine zbog potencijalnih pogrešaka u tim izvješćima", rekla je Media servisu Sanda Kuhtić Nalis s burze. Da sve nepravilnosti treba utvrditi, a odgovorne kazniti, poručuje i danas šef Mosta Božo Petrov govoreći o krizi Agrokora.

"Ne smije biti aboliranja bilo koga..Previše je radnika bilo ugroženo...Zato tražimo da se sve sankcionira. Ako građani bivaju ovršeni zbog sto kuna duga, onda ne vidim zašto bi bilo tko ma koliko vrijedile njegove kompanije bio povlašten. Svi trebaju biti jednaki pred zakonom", rekao je Petrov. Nekadašnji premijer Franjo Gregurić, preko Jutarnjeg lista je komentirao da je kriza u Agrokoru, ruska kazna zbog loše hrvatske politike prema toj zemlji. Za komentar su novinari pitali bivšeg ministra gospodarstva i aktualnog šefa HNS-a Ivana Vrdoljaka:

„Kriza u Agrokoru nastupila je zbog lošeg vođenja politike u sustavu tog koncerna i nemaju veze s geopolitikom, kriza je došla zbog lošeg upravljanja i neznanja, ne rješava se na dobar način, ni dovoljno brzo i efikasno. Nadam se da će se ipak ubrzati taj proces i da će se spasiti proizvođači i dobavljači“, poručio je Vrdoljak .

A Ministarstvo gospodarstva Martine Dalić nema popis osoba koje su radile na 'lex Agrokoru' kao niti tekst mišljenja koja su davali, navodi se u odgovoru SDP-ovom zastupniku Peđi Grbinu koji ga je i objavio na Facebooku. Grbin je ranije upozorio na nedopustiv utjecaj koji su vanjski suradnici imali prilikom izrade zakona. Tada je Dalić poručila da nisu angažirali ni domaće ni strane konzultante, već je kroz dulje razdoblje u različitim fazama o određenim rješenjima zatraženo mišljenje više vanjskih pravnih i financijskih stručnjaka. Odgovor da popis ne postoji, Grbin ne zna bi li nazvao smiješnim ili uvredljivim. "Odgovor je da mi ne žele odgovoriti jer, pazite ovo, Ministarstvo nema popis osoba koje su radile na Zakonu, kao niti tekst mišljenja koja su davali", poručuje zastupnik kojem preostaje žalba povjerenici za informiranje.

On poručuje da će koristiti sva pravna sredstva da dozna istinu jer je Vlada spremna lagati, optužuje. Želja je prikriti mrežu interesa i pogodovanja u pozadini Lex Agrokora, mišljenja je potpredsjednik SDP-a.