18. 03. 2018.

Agrokor: Koliko je nagodba ugrožena i što novo vodstvo mora prvo učiniti?

images/thumbnails/images/MP/121255/PXL_101217_18994056.jpg
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Marinela Ruškovački (Mediaservis)
Autor: 

Marinela Ruškovački (Mediaservis)

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Nakon ostavke Ante Ramljaka, koji će Agrokorom ipak upravljati sve do dolaska novog povjerenika, koliko su sami procesi u Agrokoru - restrukturiranje i postizanje nagodbe s vjerovnicima, zaista ugroženi i što će novi povjerenik morati prvo učiniti?

Proces restrukturiranja i postizanje nagodbe s vjerovnicima nisu na ništa klimavijim nogama sada no što su to bili na samom startu saniranja kompanije, prije gotovo godinu dana, smatra Drago Munjiza, bivši direktor Konzuma.

"Ne vidim da je s ovime bilo što poremećeno osim što je malo načelno izvanrednoj upravi pao kredibilitet, a prva stvar novog povjerenika i njegova zamjenika trebala bi biti upravo da vrate ili čak pojačaju kredibilitet u odnosu na stanje koje je sada", kazao nam je Munjiza.

Premijer je jutros najavio da će novi povjerenik, tko god on bio, imati i zamjenika, a Munjiza smatra da je tako oduvijek trebalo i biti, jer više ljudi znači i bolju međusobnu kontrolu i više mišljenja što je svakako dobro. Da je tako, dramatičnost događanja posljednih dana svakako bi bila manja. Jedan od najvažnijih poteza sada je po njemu uspostava stalnog vjerovničkog vijeća s čim se debelo kasni. Ono je trebalo biti formirano još ljetos...

"Druga stvar, tražbine nisu utvrđene, znači još uvijek se vodi debata koje su tražbine osporene ili nisu, to je sve trebalo biti napravljeno dosta ranije. Jedan od najvećih vjerovnika, Sberbank, je još uvijek izvan procesa nagodbe i to nije dobro. Bitno je da vjerovničko vijeće počne raditi na nagodbi, da vjerovnici pregovaraju, a tu je najbolje da mi ostali što manje znamo o tome", smatra Munjiza.

Gledano kroz prizmu dnevne politike sve jest dramatično, smatra ekonomski analitičar Damir Novotny, no sam proces restrukturiranja ima svoju inerciju i on ovisi o najvećim vjerovnicima koji će imati u svemu presudnu ulogu, a posebno oni veliki poput banaka. Nagodba je, naglašava, svima u interesu, a odlazak Ramljaka dramatičnim se može činiti iz te političke sfere...

"Ali smislu procesa nagodbe on će se možda malo usporiti, no sigurno će se u narednim mjesecima taj proces ubrzavati zbog, kako sam rekao, naglašenih interesa vjerovnika", poručio je Novotny.

I on se slaže da točan iznos tražbina svakako treba što skorije utvrditi. Novi povjerenik mora okupiti sve vjerovnike, nikoga od njih ne diskriminirati, jer u tom slučaju došlo bi i do novih tužbi, što bi za kompaniju značilo uništenu budućnost, jer bi i ona, ali i Vlada u narednih deset godina bile u borbi sa sudskim procesima...

"Ako se želi održati dugoročna održivost kompanije, da ona u narednih desetak godina stvara nove vrijednosti kako bi dugove vratila ili smanjila, tada je interes i Vlade i hrvatske javnosti i nacionalne ekonomije i svih zainteresiranih strana da se svi vjerovnici što je moguće prije okupe oko nagodbe", kaže Novotny.

Ono što je bez obzira na odlazak Ante Ramljaka također ostalo isto jest činjenica da nagodba sigurno neće biti svima po volji, odnosno vjerovatno nikome, nego jedan veliki kompromis svih involviranih aktera.