18. 03. 2018.

‘Cilj u poljoprivredi povećanje produktivnosti i dohotka‘‘

images/thumbnails/images/MP/112325/PXL_140917_17981747.jpg
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Vlatka Koren (Medaiservis)
Autor: 

Vlatka Koren (Medaiservis)

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Uz resornog ministra Tomislava Tolušića smjernice poljoprivredne politike predstavio je i premijer Andrej Plenković, istaknuvši pripremanje zakona o poljoprivrednom zemljištu, o OPG-ovima i suzbijanju nepoštenih trgovačkih praksi.

"Vlada radi na njima. Očekujemo da sve to ide što skorije u proceduru u Hrvatski sabor u raspravu i donošenju. Mislim da to svi poljoprivrednici očekuju", rekao je Plenković. Velika je mogućnosti modernizacije sektora uz pomoć EU fondova, obzirom da više od pola poljoprivrednog proračuna, teškog oko 6,5 milijardi kuna, dolazi iz EU. To je jasan dokaz značaja zajedničke poljoprivredne politike za hrvatske proizvođače, istaknuo je premijer.

''Novca ima. Ključ je kako da uloženim poticajima dignu poljoprivrednu proizvodnju koja posljednjih godina bilježi tren pada. U četiri godine u EU Hrvatska nije ostvarila sve potencijale u poljoprivredi. U suficitu smo zadnji put bili 1992., kada je izvoz hrane bio veći od uvoza'', podsjetio je Plenković. Cilj je u narednom razdoblju povećanje produktivnosti i rast poljoprivrednog dohotka, pri čemu vlada čini sve da eu novci budu dostupniji domaćoj poljoprivredi, poručio je.

''U realizaciji je upravo preko milijardu kuna vrijednih projekata u poljoprivredi. Kroz poreznu reformu omogućili smo primjenu snižene stope PDV-a od 13% na repromaterijal, gnojivo, stočnu hranu, sadnice. To naravno ima pozitivan utjecaj na smanjenje cijene poljoprivrednih proizvoda'', naveo je Plenković učinjeno u godinu dana mandata. Osim snažnijeg financiranja, tema su bile i mogućnosti većeg udruživanja proizvođača, osiguranje usjeva i snažnija veza poljoprivrede i turizma. Ministar Tolušić pobrojao je želje.

''Želimo samodostatnu poljoprivredu, naravno u onim područjima gdje imamo najveću priliku - voću, povrću i stočarstvu. Želimo konkurentnu poljoprivredu, naše udružene proizvođače koji mogu prodavati na zajedničkom tržištu po cijeni koja odgovara njihovim troškovima proizvodnje. I želimo održivu poljoprivredu, koja ne zagađuje okoliš, ne zagađuje prostoru u kojem je poželjno živjeti'', rekao je Tolušić.