22. 02. 2018.

Ćorić najavio nove pozive za sufinanciranje infrastrukture za gospodarenje otpadom

images/thumbnails/images/MP/119125/PXL_241117_18815989.jpg
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Media servis
Autor: 

Media servis

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić boravio je danas u Krapini gdje se sastao s predstavnicima Krapinsko-zagorske županije i jedinica lokalne samouprave s tog područja na temu gospodarenja otpadom. Tom prigodom, ministar Ćorić je s načelnikom Općine Zlatar Bistrica Žarkom Miholićem potpisao ugovor o dodjeli bespovratnih EU sredstava za projekt izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta u Zlatar Bistrici.

Ukupna vrijednost projekta je 2.054.508 kuna, a od čega EU sufinanciranje iznosi 1.712.168 kuna, odnosno 85% prihvatljivih troškova projekta. Projekt uključuje izgradnju i opremanje reciklažnog dvorišta na području Općine Zlatar Bistrica zajedno s provođenjem informativnih i edukativnih aktivnosti u cilju doprinosa povećanju stope odvojeno prikupljenog komunalnog otpada i smanjenju količine otpada koji se odlaže na odlagalište.

''Ovo je sedmo po redu reciklažno dvorište na području Krapinsko-zagorske županije za koje su osigurana bespovratna EU sredstva. To su hvale vrijedne aktivnosti u pogledu izgradnje infrastrukture za gospodarenje otpadom'', kazao je ministar Ćorić. Na području Krapinsko-zagorske županije, naime, osim današnjega, do sada su već potpisani ugovori o sufinanciranju za reciklažna dvorišta u gradovima Pregrada i Klanjec te općinama Krapinske toplice, Stubičke Toplice, Hum na Sutli i Konjščina.

Govoreći o aktivnostima Ministarstva na uspostavi cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u Republici Hrvatskoj ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić istaknuo je kako je javni poziv za dodjelu bespovratnih EU sredstava za projekte izgradnje reciklažnih dvorišta još uvijek u tijeku i kroz njega je jedinicama lokalne samouprave ukupno dostupno 214,5 milijuna kuna. Do sada su potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za ukupno 41 projekt. Osim za reciklažna dvorišta, u tijeku je i javni poziv za sufinanicranje projekata sanacija odlagališta otpada, a ministar je najavio daljnje aktivnosti na uspostavi sustava. ''Cilj nam je u što je moguće kraćem vremenskom razdoblju kreirati sve pretpostavke za uspješno gospodarenje otpadom u Republici Hrvatskoj. Jučer je pokrenut javni poziv za gradove i općine kojima su na raspolaganju EU sredstva za provedbu informativnih aktivnosti. U narednih mjesec dana idemo i s nabavom spremnika, a vezano uz izgradnju kompleksnije infrastrukture, sortirnica i nabave vozila, pozive planiramo objaviti u drugom kvartalu'', najavio je ministar Ćorić.

Ministar Ćorić je danas obišao i tvornice Vetropack Straža, Stražaplastika i Regeneracija Zabok i upoznao se s njihovim radom. Naglasio je kako je riječ o sustavima koji su iznimno važni za uspostavu učinkovitog gospodarenja otpadom koji počiva na kružnoj ekonomiji jer je riječ o tvornicama u kojima se od staklene, PET ambalaže i tekstila izrađuju novi proizvodi. ''To je ono što želimo postići, oporabom otpada kreirati novi proizvod koji je konkurentan na tržištu'', poručio je ministar Ćorić.