17. 03. 2018.

Dodijeljene nagrade najuspješnijim izvoznicima

images/thumbnails/images/MP/105262/PXL_120617_16979651.jpg
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
Damon Balenović (Mediaservis)
Autor: 

Damon Balenović (Mediaservis)

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Na 12. konvenciji hrvatskih izvoznika dodijeljenje su nagrade "Zlatni ključ" najboljim izvoznicima u prošloj godini.

Najbolji mali izvoznik je tvrtka MCZ, u kategoriji srednjih tvrtki to je Solvis, a najbolji veliki izvoznik je Pliva. Naša farmaceutska kompanija dobila je Zlatni ključ i kao najbolji izvoznik u Kanadu te u Njemačku. Predsjednik Uprave Mihael Furjan dao je savjet vladajućima.

"Bilo bi dobro da Hrvatska ima manja porezna opterećenja, primarno na rad. Zapravo penaliziramo ljude koji zarađuju dobro. Bilo bi dobro i kada bi se smanjila opterećenja na dobit i općenito da se smanje birokratske prepreke", smatra Furjan.Najinovativniji izvoznik je tvrtka Rimac Automobili. Visokotehnološki proizvodi su recept za uspjeh naših gospodarstvenika, smatra direktor te tvrtke Aco Momčilović.

"To su proizvodi s visokom kompleksnošću i sa velikom dodanom vrijednosti. Mislim da je bitno da i ostali izvoznici u Hrvatskoj idu u tom smjeru", savjetovao je Momčilović.Izvoznici čine 17 posto svih poduzeća u Hrvatskoj i zapošljavaju više od polovine zaposlenih, no još je mnogo prostora za unapređenje, rečeno je na Konvenciji na koju je došla i ministrica gospodarstva Martina Dalić.

"Zadatak koji je pred nama je stvarati uvjete poslovanja koji će smanjivati troškove svim poduzetnicima, a posebno izvoznicima, kako bi ih učinili konkurentnijima na međunarodnom tržištu. U tom smjeru ide i program rada Vlade," poručuje ministrica Dalić.Za bolje pozicioniranje naših izvoznika na tržištu navodi se potreba povoljnijih uvjeta zaduživanja, te smanjenja ovisnosti o turizmu. Darinko Bago, predsjednik Hrvatskih izvoznika, navodi i političku stabilnost.

"Mi se zalažemo da Vlada bude stabilna. Jer ćemo konačno dobiti stabilnost nakon nekoliko godina nestabilnosti. Imat ćemo pregovarače i jasnije pozicioniranje prema EU i više brzina prema SAD-u, te jasniju mogućnost ulaska u Schengen", kazao je Bago.