22. 02. 2018.

EK: Rast hrvatskog BDP-a u 2018. godini 2,8 %. Marić: Sve po očekivanjima

images/thumbnails/images/MP/120357/PXL_071217_18957601.jpg
Patrik Macek/PIXSELL
Marinela Ruškovački (Mediaservis)
Autor: 

Marinela Ruškovački (Mediaservis)

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Europska komisija procjenjuje da će rast hrvatskog BDPa u 2018.godini biti na razini od 2,8 posto. Rast će najviše, prema procjenama iz Bruxellesa, pokretati osobna potrošnja. Za hrvatsko gospodarstvo i dalje najveći rizik ostaje Agrokor.

Privremene zimske prognoze EK, koje su zapravo dopuna onih objavljenih u studenome prošle godine, ostale su vjerne predviđanjima od prije nekoliko mjeseci. Hrvatsko gospodarstvo nastavlja s oporavkom, i to četvrtu godinu zaredom. Rast sličan ovomu za 2018. predviđa se i za 2019. godinu, koja bi za nas trebala značiti i povratak na brojke koje je država imala prije velike globalne krize prije deset godina. Rast će u ovoj godini ipak biti nešto sporiji, a ministar financija Zdravko Marić poručuje da su razlike u procjenama Vlade i Komsije minimalne.

"Sve ono što su unutra apostrofirali, što sam u kratkom roku uspio vidjeti koji su glavi pokretači, potencijali, ali i rizici ja bih rekao da je gotovo identično onome što je Vlada u svojim projekcijama napisala", smatra Marić.

Osobna potrošnja, rast zaposlenosti i plaća, oporavak investicija koje su bile kočene zbog Agrokora, te turistička sezona i povećan izvoz roba koji se očekuje ono su što Hrvatskoj ide na ruku. Ono što je rastu i dalje najveći uteg i rizik jest situacija s Agrokorom čije se restukturiranje bliži kraju, a da se restrukturiranje bliži kraju jest više-manje i sve što je na pitanje o tom koncernu kao faktoru rizika i kočnici gospodarstva odgovorio ministar.

"Sigurno trebaju vidjeti oni koji su uključeni u to i odgovorni da se provede sve na način koji će imati najmanje negativne i bezbolnije posljedice, odnosno da se ti negativni rizici ne materijaliziraju", kazao je ministar.

Pierre Moscovici, europski povjerenik za ekonomske i financijske poslove, koji je danas prognoze objavio, zadovoljan je stanjem gospodarstava u Europskoj uniji općenito, za koja kaže da je su u ovu godinu ušla "vrlo jakog zdravlja".

"Doživljavamo postotke kakve nismo imali još od prije kriza koja je svijet zahvatila prije deset godina.Nezaposlenost i deficiti su u padu, ulaganja rastu, a ekonomski rast stabilniji je no što je bio prije desetljeća", naglasio je Moscovici.