17. 03. 2018.

Gospodarski rast Hrvatskoj donio poboljšanja, no dobrobiti mora biti više

images/thumbnails/images/MP/116665/PXL_041217_18923227.jpg
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Marinela Ruškovački (Mediaservis)
Autor: 

Marinela Ruškovački (Mediaservis)

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Gospodarski rast u Europskoj uniji Hrvatskoj je donio boljitak, no stope rasta svakako bi mogle biti i više. Poruka je to poslana s konferencije održane u HNB-u koja se bavila upravo gospodarskim rastom u EU i Hrvatskoj. Ministar Marić pohvalio se velikim uštedama u ovoj godini, dok je guverner HNB-a Boris Vujčić naglasio da jesmo na pravom putu, no da neke reforme treba požuriti.

Hrvatska je u ovoj godini refinanciranjem dugova po nižoj cijeni uštedjela više od 800 milijuna kuna, istaknuo je ministar Marić, zadovoljan jer su i međunarodni financijski faktori prepoznali dobra kretanja Hrvatske koja je uspjela izaći iz procedure prekomjernog deficita, smanjiti cijenu zaduživanja i ostvariti povećanje predviđene stope rasta BDP-a.

"Napori i rezultati su prepoznati i sada smo u skupini najvećeg broja zemalja u tzv. preventivnom mehanizmu koji za nas znači još i puno više posla da se ne vratimo u korektivni mehanizam, odnosno da napravimo i dodatne iskorake", rekao je Marić.Pozitivan je i kada su u pitanju Hrvatskoj izuzetno važne rejting agencije.

"Sporijom dinamikom, ali također prepoznaju naše rezultate, stabilizirani su nam izgledi. Ako gledate situaciju na financijskim tržištima i tržištima kapitala praktički hrvatski rejting je već popravljen", smatra ministar.Ministar smatra da velikih pomaka može biti kada je u pitanju iskoristivost i efikasnije korištenje EU fondova, a tu se s njim slaže i guverner Vujčić. On ističe da jesmo na putu koji je pravi, no neke reforme apsolutno treba požuriti.

"Tipa reforme pravosuđa, daljnjeg poreznog rasterećenja gospodarstva, povećanja učinkovitosti javnog sektora, zdravstvene reforme, reforme sustava obrazovanja", istaknuo je Vujčić.Guverner smatra da smo pokazali izuzetnu fleksibilnost na tržištu rada, a zadovoljan je i promjenom gospodarstva u kojoj raste važnost malih i srednjih poduzeća. Istaknuo je da Hrvatskoj glavni problem nisu investicije niti iseljavanje, a koji se najčešće apostrofiraju kao kočnice gospodarstva. Za njega je veliki problem ljudski faktor, odnosno stopa zaposlenosti i neaktivnost stanovništva i to bi također morao biti fokus ekonomske politike u budućnosti.