24. 02. 2018.

HNB objavio preporuke bankama za ublažavanje kreditnog rizika

images/thumbnails/images/MP/111768/PXL_260917_18143400.jpg
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Vlatka Koren (Medaiservis)
Autor: 

Vlatka Koren (Medaiservis)

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Hrvatska narodna banka s ciljem smanjenja kamatnog i kamatama uvjetovanog kreditnog rizika objavila je šest preporuka bankama i kreditnim institucijama. Traži se prvenstveno fiksiranje kamatne stope radi veće mogućnosti konverzije kredita s promjenjivom kamatnom stopom. HNB je na webu i mobilnoj aplikaciji od prošlog tjedna za građane osigurao i informativnu listu ponude kredita, koja bi građanima trebala olakšati odluku o zaduženju. Novosti je predstavio guverner Boris Vujčić na konferenciji za novinare.

''Preporuka je uvijek preporuka. Međutim, HNB će pratiti kako banke reagiraju na nju i obavijestiti javnost. Propisali smo da banke moraju informativnu listu HNB-a potrošaču prezentirati ukoliko u ponudi nemaju fiksne uvjete za kredite, što će morati raditi. Tako da je ta informativna lista nešto obavezno, a ova ponuda je preporuka da ju učine i za starije kredite'', naveo je Vujčić.

Dok kamatne stope bilježe kontinuirani pad, zadnjih godina vidljiv je zaokret prema više kunskih kredita. Prema podacima HNB-a, oko 90% kredita stanovništva nezaštićeno je od valutnog rizika, čak 67% ukupnih kredita ima promjenjivu kamatnu stopu, od čega su čak 81 % stambeni krediti. HNB od banaka traži da što prije klijentima ponude ugovaranje fiksne kamate, da osiguraju usporedne planove otplate, da ne naplaćuju izmjenu tih ugovora ni prijevremenu otplatu kredita. Traži se i da banke ponude kamatnu stopu koja bitno ne odstupa od prosječne na tržištu te da prošire ponudu kredita s fiksnim kamatnim stopama.

 

 

 Ne propustite    

 Izdvojeno