23. 04. 2018.

Hrvatska udruga poljoprivrednika traži reviziju gospodarskih programa za iznajmljivanje državnog zemljišta

images/thumbnails/images/MP/118658/PXL_090817_17595588.jpg
Davor Visnjic/PIXSELL
Andrea Barać (Mediaservis)
Autor: 

Andrea Barać (Mediaservis)

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Hrvatska udruga poljoprivrednika uputila je Ministarstvu zahtjev za revizijom Gospodarskih programa o dodjeljivanju državno poljoprivredno zemljište i pozvala DORH na istragu oko malverzacija u mjeri 4 ruralnog razvoja iz 2015. Prijedlogom Zakona o poljoprivrednom zemljištu su, pak, zadovoljni.

Hrvatska udruga poljoprivrednika podržava prijedlog Zakona o poljoprivrednom zemljištu kojim će prednost pri dodjeli zemlje imati OPG-ovi, mladi poljoprivrednici i stočari koji nemaju dovoljno zemlje. Također će se jedinicama lokalne samouprave vratiti ovlasti raspoljaganja državnim poljoprivrednim zemljištem, ali i omogućiti da država daje u najam zapušteno privatno zemljište. Potpredsjednik H.U.P.-a Sebastijan Svat: "Ovom uredbom, to jest Zakonom će se to zemljište moći davati u najam do 10 godina i ako vlasnik nije poznat,a sredstva od tog najma će ići njemu na poseban račun". Predsjednik udruge Tihomir Jaić kaže da postoji mogućnost malverzacija, ali bitno je napraviti prvi korak i nada se da ova uredba neće pasti na Ustavnom sudu. A H.U.P. je uputio i zahtjev prema Ministarstvu i DORH-u za revizijom Gospodarskih programa temeljem kojih se dodjeljivalo državno poljoprivredno zemljište i da se istraže kriminalna djela.

"Da se napravi revizija tko poštuje i tko ne poštuje. Oni koji ne poštuju Gospodarski program temeljem kojeg su im dodijeljena zemljišta, tražit ćemo da im se oduzme zemlja, da se ponovno raspiše natječaj i da se da onim poljoprivrednicima koji za to imaju uvjete", rekao je Jaić. Upozorili su i na nepravilnosti i malverzacije u mjeri 4 ruralnog razvoja iz 2015. gdje su se stvarali umjetni uvjeti za dodjelu sredstava. Svat ističe kako nemaju saznanja da su DORH i ostale institucije poduzle bilo kakve radnje te ponovno poziva:

"Da počnu raditi svoj posao i da utvrde tko je donio taj pravilnik, tko ga je potpisao, tko je nadzirao njegovu provedbu i tko je isplatio taj novac".Od resornog Ministarstva dobili su odgovor da će krenuti s revizijom, a poljoprivrednici se nadaju uskoro. Posjetimo da je ministar Tolušić, nakon što je otkriven slučaj nepravilnosti pri isplati poticaja za korištenje pašnjaka, kazao da se mora kontrolirati apsolutno sve. ''90 posto naših poljoprivrednika, možda i više, su korektni i pošteni ljudi, ali nažalost pokazalo se da ima onih koji su iskorištavali rupe u sustavu ili su ih sami pravili i temeljem tih rupa se nažalost bogatili. Uvodimo reda i uvest ćemo reda", poručio je tada Tolušić.