18. 03. 2018.

Komadina: LNG terminal u našoj županiji je neprihvatljiv

images/thumbnails/images/MP/121553/PXL_160118_19297237.jpg
Goran Kovacic/PIXSELL
Media servis
Autor: 

Media servis

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Prijedlog plutajućeg LNG terminala u našoj županiji je neprihvatljiv, jednoglasan je zaključak danas održanog sastanka župana Zlatka Komadine, saborskih zastupnika s područja Primorsko-goranske županije i načelnice Općine Omišalj Mirele Ahmetović.

Od 11 saborskih zastupnika, sastanku na temu izgradnje LNG terminala na otoku Krku odazvalo se njih 6. Željko Jovanović, Ines Strenja Linić, Romana Jerković, Saša Đujić, Ana Komparić Devčić i Marin Škibola.

"Mislim da smo postigli visoki stupanj suglasnosti, barem mi koji smo bili na sastanku. U ovom trenutku, ovim načinom, ovom tehnologijom, raspoloživim dokumentima i saznanjima ovakav zahvat je neprihvatljiv za Primorsko-goransku županiju i općinu Omišalj jer ne ispunjava u ovom trenu niti jedano od četiri ekološka načela. Stav naše predstavnice će biti negativan", rekao je župan Zlatko Komadina, a nedolazak HDZ-ovih saborskih zastupnika je komentirao:

"Mislim da bi bilo bolje da su kolege iz HDZ-a došli, no znam da su u specifičnoj situaciji s obzirom na mogući scenarij u Saboru i stranačku stegu, ali dolazi situacija u životu kada moraš imati stav kao osoba, kao čovjek, a ne kao političar."

Lex LNG nije u interesu građana ove županije, kaže SDP-ov Željko Jovanović:

"Osim što nije u interesu građana Omišlja, Krka, županije, on krši i sve odluke općine Omišalj, odluku Skupštine Primorsko-goranske županije, krši i Ustav te čitav niz propisa Republike Hrvatske. Ali isto tako krši i Europsku povelju lokalne samouprave", objasnio je Jovanović.

"Općina Omišalj ne vidi kompenzaciju koja bi bila dovoljna da kompenzira ovaj nakaradni projekt plutajućeg LNG terminala", kaže načelnica Općine Omišalj Mirela Ahmetović.

"Općina Omišalj i cijeli otok Krk je donijelo odluku protiv plutajućeg LNG terminala i ma što ministar Ćorić mislio i ma koliko nas htio omalovažiti svojom izjavom, ovim putem ga pozivam da dođe 3.3. u podne na Korzo na prosvjed. Ukoliko smatra da je mišljenje građana ove županije nebitno, onda smatram da je vrijeme da se razmisli i o njegovoj ostavci", kaže Ahmetović.

Mostova saborska zastupnica Ines Strenja Linić uputila je apel županu Komadini:

"Da sačuva ovaj naš kraj i ne dozvoli da netko doalzi i govori da je nešto neprihvaljitvo za Omišalj, ali je prihvatljiv za Bakar. Ovakav kakav je predložen, plutajući LNG je neprihvatljiv za cijeli Kvarner, na bilo kojoj lokaciji. Mislim da bi to trebao biti jasan stav cijele županije", rekla je Strenja Linić.