18. 03. 2018.

Picula predstavio priručnik za štednju vode na otocima i kopnu

images/thumbnails/images/MP/121732/PXL_020318_19910266.jpg
Marko Lukunic/PIXSELL
Andrea Barać (Mediaservis)
Autor: 

Andrea Barać (Mediaservis)

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Europarlamentarac Tonino Picula predstavio je priručnik "Izazov: uštedi vodu - vodič za pametno upravljanje vodom", rezultat projekta 'Water Saving Challenge' u kojemu je sudjelovalo 8 otoka: iz Hrvatske, Francuske, Grčke i Irske.

Radi se o projektu koji je prošle godine dobio prestižnu nagradu 'Greening the Islands' kao najbolji u kategoriji održivog upravljanja vodom. Tonino Picula:

"Ovaj projekt nastoji ustanoviti kako otoci zadržavaju i mogu zadržati vodu, a s druge strane kako otočani mogu racionalno koristiti svoju vodu. Iskustva 8 europskih otoka su dragocjena. Imamo 26 primjera kako svaka sredina može reducirati potrošnju vode. Zadatak je bio osigurati redukciju između 10 i 55 posto vode, prosječna mogućnost uštede je 25 posto".

U projektu su iz Hrvatske sudjelovali Vis i Lastovo. Uz ulaganje u infrastrukturu, direktor Komunalca Lastovo Lučijano Sangaleti tvrdi da je važno i potaknuti ljude na racionalno korištenje vode.

"Tu vidim rješenje da djelujemo na neke punktove, apartmane, hotelijere, ugostitelje, pokušati kroz radionice senzibilizirati njih, a oni da to prenesu na druge i u tom smislu pokušat uštedjeti vodu. Mislim da ćemo uspjeti", izjavio je Sangaleti.

Rezultat projekta je i predstavljeni priručnik koji može koristiti i kopno u uštedi vode. Ista ekipa kreće u razradu uspostave platforme Izazov očuvanja vode na otocima u europskim okvirima. Inicijator projekta Christian Pleijel s Kraljevskog instituta za tehnologiju u Stocholmu:

"I sada mi izazivamo svih 2000 otoka u Europi, možete li vi uštedjeti 25 posto vode koju koristite".