22. 02. 2018.

Predstavljena Energetska unija i energetska budućnost Hrvatske

images/thumbnails/images/MP/119907/PXL_300118_19485334.jpg
Patrik Macek/PIXSELL
Hrvoje Gašparec
Autor: 

Hrvoje Gašparec

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.LNG terminal dat će Hrvatskoj važniju ulogu u energetskoj politici Europe. Rečeno je među ostalim na konferenciji o energetici gdje smo čuli planove za Energetsku uniju te dijelove buduće hrvatske nergetske strategije.

Na energetsku konferenciju stigao je i potpredsjednik EK i povjerenik za energetiku Maroš Šefčović. Rekao je da će transformacija energetskog tržišta biti će takva najveća i naglasio da Europa mora imati dovoljno čiste energije prilagođene industriji. Šefčović je podržao projekt LNG-a kao jedan od glavnih prioriteta energetske unije.

"Raznolikost dobave, bolja povezanost sjevera i juga. Prvi puta u povijesti Europe moći ćemo slati plin ne samo s istoka na zapad nego i sa sjevera na jug. Imat ćemo više konkurencija na europskom tržištu za što vjerujem da će nam donijeti puno bolje cijene."

Rekao je da je hrvatski potencijal u obnovljivim izvorima sjajan, sa 30GW potencijala samo od solarne energije što bi zemlju pretvorilo u izvoznika energije. Premijer Andrej Plenković na konferenciji se osvrnuo na skoru energetsku strategiju Hrvatske, Naglasio je važnost jačanja sigurnosti i kvalitete opskrbe.

"Ona je bitna i za ulogu i aktivnost svih naših kompanija u energetskom sektoru. Bitna je da osiguramo sigurnost opskrbe, čistu energiju u konačnici energiju koja će za naše potrošače biti što povoljnija u ciienovnom smislu, Također najavili smo realizaciju LNG projekta, koji je od strateškog značenja za Hrvatsku, Europu i naše partnere. 20 tankera sa plinom na Krku godišnje bi zadovoljilo sve naše potrebe, rekao je premijer. Energetska unija nije zamjena nacionalne strategije, već njen novi okvir, s obzirom da članice i dalje imaju priliku same donositi odluke napomenuo je Plenković.

Potpredsjednik Komisije Šefčović, za kraj, osim lijepe energetske budućnosti Hrvatskoj je zaželio ulazak u još povezanije europsko društvo.

"Želim vam skori ulazak u Schengen, jer bi to moji sunarodnjaci Slovaci željeli jer pola njih provodi ljeto ovdje, ali želim vam i skori ulazak u euro područje jer znam koliko je taj potez bio važan za moju zemlju."