18. 03. 2018.

Švaljek: Ovo je salonski proračun postavljen na staklenim nogama

images/thumbnails/images/MP/116395/PXL_250917_18131488.jpg
Borna Filic/PIXSELL
Media servis
Autor: 

Media servis

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Nezavisna Sandra Švaljek prilično se aktivirala u raspravi oko prijedloga proračuna za 2018. godinu. I sama je prije nekoliko godina, kao zamjenica Milana Bandića, sudjelovala u izradi proračuna za 2015. godinu.

Prema njezinim riječima, tadašnji proračun bio je za milijardu kuna manje nego proračun za 2018., no sve je funkcioniralo.

"Ja sam ovaj proračun nazvala salonskim proračunom zato jer je on jednostavno toliko udaljen od realnosti da ga ne možemo nazvati nikako drugačije. Sasvim je očigledno da se prihodi neće ostvarivati onako kako je predviđeno ovim prijedlogom proračuna, a samim time neće se moći ostvarivati niti rashodi, iako čak je predviđen i manjak ove godine u iznosu od 240 milijuna kuna, dakle i ti preoptimistično planirani prihodi i dalje nisu bili dovoljni da se namire svi apetiti ove gradske uprave." Ni ona, kao ni SDP, ne vjeruje previše amandmanima koje je najavio HDZ.

"Pa nekako se bojim da ti amandmani i ti projekti koji su zapravo bili argument za prihvaćanje proračuna iz 2017. i nisu ono zbog čega oni koji su u vladajućoj koaliciji prihvaćaju proračun i konačnici dižu ruku za njega, očito je predmet političke trgovine nešto drugo, a ne projekti u interesu građana." Najveća žrtva proračuna bit će kapitalni projekti, koji se iz godine u godinu obećaju, a nikako da se realiziraju. No zato se, tvrdi, uvijek uspijevaju realizirati tekući troškovi grada. Poput plaća.

"Tu sam spomenula izdatke za zaposlene. Ponovno se očekuje porast tih izdataka za zaposlene i to ne konkretno radi rasta plaća nego rasta broja zaposlenih. Ja mislim da svi imamo pravo pitati nije li već dovoljno ljudi koji su zaposleni u sustavu gradske uprave i treba li doista Gradu još novozaposlenih."