22. 02. 2018.

Udružili se najveći dobavljači Agrokora, ne otkrivaju plan za Konzum

images/thumbnails/images/MP/117423/PXL_141217_19038237.jpg
Petar Glebov/PIXSELL
Vlatka Koren (Medaiservis)
Autor: 

Vlatka Koren (Medaiservis)

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.U Zagrebu je u sjedištu prehrambene industrije Kraš održana osnivačka skupština Udruge dobavljača Agrokora.

Za predsjednika udruge koja zasad okuplja 15 najvećih dobavljača koncerna izabran je Marin Pucar, predsjednik Uprave Podravke. Nakon zahvale Vladi na Lex Agrokoru, Pucar je istaknuo da je glavni cilj udruge zaštita interesa dobavljača, ali i prodajnih kanala.

"Ova udruga je platforma u koju bi trebali pristupiti svi dobavljači. A onda kad vidite tko je u toj udruzi, u upravnom odboru, i ta kredibilnost koju smo danas dobili kroz formalno udruživanje je poruka prema ostalim vjerovnicima, prema izvanrednoj upravi da napravimo i sukreiramo takvu nagodbu koja bi bila, rekao bih, zadovoljavajuća i optimalna za sve u ovom procesu'', naglasio je Pucar. Zajednički je interes svih oko Agrokora da se nagodba postigne, poručuje i članica vjerovničkog vijeća Marica Vidaković. Uoči sjednice vijeća idući tjedan ističe kako je optimist, pa i glede spremnosti banaka na dogovor.

''Pa mi smo njihovi klijenti i sutra trebaju s nekim raditi. Ako svi baš propadnemo i ako ne izdržimo rekla bih te hair cut-e, a s kim će to banke raditi. Koji je njihov interes. Dugoročno gledano mi imamo zajednički interes. I to prvo, da prežive dobavljači, da banke što bezbolnije prežive taj hair cut i da zdrav Agrokor, bez obzira kako će se danas sutra zvati, nastavi poslovanje na opću dobrobit za hrvatsko gospodarstvo'', rekla je Vidaković. Pucar, pak, nije želio o spekulacijama da dobavljači namjeravaju preuzeti određeni udio u Konzumu.

''Što će se događati u daljnjim procesima, mislim da smo tu isto iskazali ambiciju, ali sad bi bilo preuranjeno reći u kojem smjeru će sve to završiti''.Vidaković smatra da su argumenti dobavljača dovoljno jaki i dodaje kako bi nagodba mogla izgledati.

''To su stope 15 za robu i usluge, 30 za dobavljače koji su imali financijski aranžman, odnosno 70 posto za banke. Sve ostalo bit će na stolu zajedno s ostalim vjerovnicima, gdje će svatko iznositi svoje argumente. A ja mislim da imamo dovoljno jake argumente da uspijemo svoje sugovornike nagovoriti odnosno dobiti da svi zajedno okončamo tu nagodbu za bolje sutra'', dodala je Vidaković.

Sve pozicije trebale bi biti jasnije krajem sljedećeg tjedna kada će izvanredna uprava na vjerovničkom vijeću predstaviti svoj prijedlog nagodbe.