22. 02. 2018.

Vlada: Sav prihod od poreza na dohodak ide jedinicama lokalne samouprave

images/thumbnails/images/MP/111934/PXL_280917_18173986.jpg
Marko Lukunic/PIXSELL
Sofija Radoš (Mediaservis)
Autor: 

Sofija Radoš (Mediaservis)

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.16. zakon u okviru porezne reforme, Zakon o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, na Vladi je predstavio ministar financija Zdravko Marić. Cilj mu je na jednostavniji, razumljiviji i pravedniji način definirati sustav raspodjele prihoda od poreza na dohodak, sustav fiskalnog izravnanja jedinica lokalne i područne samouprave te sustav financiranja decentraliziranih funkcija.

"Prema ovome prijedlogu zakona sustav raspodjele prihoda od poreza na dohodak i sustav fiskalnog izravnanja će biti jedinstven za svih 576 jedinica lokalne i pordručne samouprave", napomenuo je Marić. Sredstva fiskalnog izravnanja evidentirat će se kao prihod od poreza na dohodak i ulazi u osnovicu kod izračuna sredstava za plaće, odnosno kod izračuna godišnje obveze vezano uz dugoročno zaduživanje, istaknuo je Marić.

"I općinama, gradovima i županijama se značajno povećava minimalni iznos njihovih fiskalnih kapaciteta koji mjerimo kao prihod od poreza na dohodak po glavi stanovnika i sve županije sa cijelog svog područja imaju jedinstven postotak i udio u porezu na dohodak", rekao je Marić. Ministar financija rekao je da država iduće godine neće dobiti ni kune od poreza na dohodak.

"Najviše nas zanima jest da je neto efekt ovog prijedloga zakona uz pretpostavku da 2018. godine kroz pojačanu gospodarsku aktivnost, rast plaća ostvarimo razinu prihoda približno onoj koja je bila 2016. prije porezne reforme i smanjivanja poreznog rasterećenja da će ukupni neto efekt biti oko milijarde i 400 milijuna kuna", rekao je ministar.