18. 03. 2018.

Vlada usvojila Zakon o OPG-ovima

images/thumbnails/images/MP/113801/PXL_121017_18341150.jpg
Jurica Galoic/PIXSELL
Media servis
Autor: 

Media servis

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Vlada je usvojila nacrt prijedloga Zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu kojeg je na sjednici predstavio državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

Rekao je da se zakonom utvrđuju uvjeti za obavljanje ove djelatnosti kao i uvjeti za upis u upisnik poljoprivrednih gospodarstava. OPG je strateški važan oblik poljoprivrednih gospodarstava u RH, istaknuo je Majdak.

"Ciljana skupina obuhvaća preko 62,000 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, koji imaju nositelje mlađe od 56 godina, te kvalitetan obujam poljoprivredne proizvodnje, a koje je potrebno usmjeriti u poduzetničkim aktivnostima kako bi nastavili rad u poljoprivredi na područjima gdje žive i rade, te ih postupno usmjeriti profesionalizaciji i edukaciji" kaže Majdak.

Upisnik će biti javna evidencija, a namjera je dati primjerenu motivaciju na način da jedna obitelj upravlja jednim OPG-om kako bi se omogućilo održivo gospodarenje i samozapošljavanje obitelji, ali uz destimuliranje usitnjavanja proizvodnih resursa.