20. 03. 2018.

Županijska skupština nije prihvatila izgradnju TE Peruća

images/thumbnails/images/MP/114590/PXL_231216_15116702.jpg
Mjestani sa strepnjom gledaju na lokaciju buduce elektrane. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
Damon Balenović (Mediaservis)
Autor: 

Damon Balenović (Mediaservis)

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Skupština Splitsko-dalmatinske županije na tematskoj je sjednici prihvatila zaključke koje je predložio župan Blaženko Boban koji, po njegovim riječima, znače da se trenutno ne prihvaća izgradnja termoelektrane Peruća. Odbijen je prijedlog Mostove deklaracije kojom se traži oštro protivljenje tom projektu i njegovo brisanje iz županijskih prostornih planova.

Zaključke koje je predložio župan Boban, od 44 nazočna vijećnika 35 ih podržalo a devet je bilo suzdržano, dok je prijedlog Mostove deklaracije podržalo 14, a protiv je bilo 30 vijećnika. Ne prihvaćamo trenutno izgradnju termoelektrane Peruća dok se ne realiziraju svi ostali parametri koji su navedeni u zaključcima, rekao je Boban novinarima objašnjavajući sadržaj zaključaka. Na upit znače li zaključci brisanje projekta termoelektrane iz prostornog plana Splitsko-dalmatinske županije, Boban je kazao kako se brisanje ne može obaviti jednim aktom, nego je to višegodišnja procedura. Na novinarski upit kako komentira stav župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana premijer Andrej Plenković odgovorio je kako je dobro da se o svim relevantnim temama u toj županiji otvori rasprava.

"Dobro je da se otvori rasprava u Splitsko - dalmatinskoj županiji o svim relevantnim temama, posebice onima s aspekta zaštite okoliša. Koliko znam taj projekat ima nekoliko faza i važnim držim da se građani temeljito upoznaju s njegovim ciljem i eventualnim posljedicama koje može imati na zaštitu okoliša", rekao je Plenković.

Suradnik na izradi Studije utjecaja na okoliš u projektu Vis Viva, u sklopu kojeg je i termoelektrana Peruća, Tarzan Legović u izjavi novinarima ocijenio je razumnim zaključke splitsko-dalmatinske Županijske skupštine. Neće biti uništenja zraka i vode, nego će poljoprivreda profitirati tako što će Općina Hrvace dobiti sredstva kojih sada nema za pokrenut poljoprivredu, kazao je.

Na upit kako komentira činjenicu da je do sada oko 25.000 građana potpisalo peticiju protiv gradnje termoelektrane Peruća, Legović je kazao kako to govori koliko su ljudi prestrašeni, a ne koliko o tomu znaju.

Građanske inicijative "Ne daj se, Cetino" i "Javno je dobro" prije početka sjednice održale su još jedan u nizu prosvjeda. Traže da vijećnici donesu odluku o brisanju tog projekta te su najavili kako će, bude li potrebno, fizički spriječiti gradnju.