23. 02. 2018.

Agrokor: Dalić vjeruje da će se do 10. travnja izvršiti nagodba

images/thumbnails/images/MP/119213/PXL_071217_18957610.jpg
Media servis
Autor: 

Media servis

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Ministrica gospodarstva Martina Dalić predstavila je izvješće o primjeni Zakona o postupku izvanredne uprave za Agrokor do 10. siječnja 2018.


Rok za nagodbu izvanrednoj upravi istječe 10. travnja. Ukoliko povjerenik Ante Ramljak do tada to ne uspije napraviti, može taj rok produžiti za još najviše tri mjeseca. Dalić vjeruje da će se do tog roka nagodba izvršiti.

"Vjerujem stoga da će se nagodba u tim rokovima i moći postići, a naravno ako to bude i kada to bude slučaj onda će ovo biti jedan proces restrukturiranja, jedinstveni po svojim osobinama, da je postignut u relativno kratkim rokovima i bez troškova za porezne obveznike."

Dalić je rekla da je poslovanje u sustavu Agrokora očuvano i stabilno na način da se osigurala pozitivna zarada prije oporezivanja i kamata što je postignuto novom financiranju koju su u lipnju osigurali financijski vjerovnici uz napore izvanredne uprave. Rekla je i da su dobavljači isplaćeni u prosjeku oko 50 posto, mali dobavljači u cijelosti dok je postupak isplate srednjih i velikih dobavljača u tijeku. Premijer Andrej Plenković rekao je da je Vlada u proteklih deset mjeseci posvetila najveći angažman da se kriza u Agrokoru ne reflektira na cjelokupnu gospodarsku situaciju.

"Kriza u ovoj najvećoj kompaniji nikako da ne prouzroći negativne eferkte na hrvatsko gospodarstvo i naš financijski sustav. Mislim da smo u tome uspjeli i to je ono što je najbitnije", zaključio je premijer.