23. 02. 2018.

Brojne osude ubojstva Ivanovića, za Srbiju to teroristički čin

images/thumbnails/images/MP/119103/oliver_ivanovic-1.jpg
Facebook
Lana Ružičić
Autor: 

Lana Ružičić

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Jutros je u Kosovskoj Mitrovici izrešetan jedan od lidera kosovskih Srba Oliver Ivanović. Stigle su brojne osude ubojstva zbog kojeg je Beograd prekinuo pregovore s Prištinom, a za službenu Srbiju radi se o terorističkom činu...

Oliver Ivanović s najmanje pet metaka iz automobila u pokretu upucan je u prsni koš kad je ulazio u prostorije stranke. Tijelo je pronašla susjeda, a navodno nitko nije čuo pucnje. Preminuo je u bolnici nakon što su ga 45 minuta pokušavali reanimirati. "Nije bilo znakova života na prijemu u intenzivnoj jedinici, reanimacija je bila neuspješna i u 9 sati i 15 minuta konstatirana je smrt", rekao je liječnik Ivanović.

Oliver Ivanović bio je meta i ranije - zapaljen mu je automobil, a pritiscima su bili izloženi i članovi njegove stranke. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao je hitnu sjednicu Savjeta za nacionalnu sigurnost. Ovo je napad na sve Srbe, bez obzira je li počinitelj Albanac, Srbin ili stranac, zaključio je poručivši da je svakome tko je završio prvi razred osnovne jasno tko su ubojice.

"Ovo je za nas teroristički akt i tako ćemo se prema njemu odnositi. Uputili smo pismo organima Eulexa i UNMIK-a sa zahtjevom da državni organi Srbije sudjeluju u provođenju istrage jer bi to značilo otkrivanje istine. Sve mjere koje su neophodne, a to sam jutros obećao supruzi Olivera Ivanovića, Srbija će poduzeti i pronaći ćemo ubojicu ili ubojice", poručio je Vučić.Ako neće oni, onda ćemo mi pronaći ubojice, više je puta ponovio i otkrio da da ima puno zanimljivih detalja i indicija, ali nije htio otkriti ništa. Tijekom podužeg obraćanja pokraj njega je cijelo vrijeme stajala premijerka Ana Brnabić koja mu je dodavala papire, a nije rekla ni riječ. Ne postoji savršen zločin, a ovo je daleko od savršenog, rekao je Vučić. Osvrnuo se na albanske medije s Kosova, ali i neke u Srbiji koji govore da su ubojstvo počinile srpske službe kako bi Srbija zauzela sjever Kosova.

"Bjednici, jadnici i nesretnici jedni koji radite sve protiv svoje zemlje, protiv svoje države", rekao je Vučić.Europska unija oštro je osudila ubojstvo i izrazila sućut njegovoj obitelji, izjavila je glasnogovornica za vanjsku politiku i sigurnost Maja Kocijančič.

"Vrlo je važno da kosovske vlasti učine sve da se odgovorni za ubojstvo pronađu i dovedu pred lice pravde. Važno je i da situacija ostane mirna", rekla je. Ubojstvo Ivanovića je zločinački, teroristički čin uperen protiv cijelog srpskog naroda s ciljem da se izazove kaos i da se se cijeli srpski narod i cijela Srbija gurne u pakao sukoba, komentirao je direktor Ureda za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, a na pitanje kako će to utjecati na nastavak dijaloga Beograda i Prištine koji je danas trebao početi u Bruxellesu, odgovorio je.

"O čemu sada da razgovaramo? Odmah se vraćamo za Beograd", rekao je. Dio Kosovske Mitrovice u kojem je likvidiran Ivanović blokirale su jake policijske snage. Na licu mjesta pronađeni su tragovi, ali i zapaljeni automobil koji bi mogli dovesti do ubojica. Imam poruku za sve one koji su ovo učinili, a zna se vrlo dobro tko su: Ovo neće dobro završiti, rekla je za Pink TV supruga ubijenog Milena Ivanović. Vrlo je važno što prije pronaći počinitelje kako se ne bi dodatno destabilizirala ionako nestabilna situacija na Balkanu.