17. 03. 2018.

Ekskluzivno: Božo Petrov poručio Šeksu - A gdje je pečat?

images/thumbnails/images/MP/115375/DSC_2754.jpg
Media Servis
Željka Gulan (Mediaservis)
Autor: 

Željka Gulan (Mediaservis)

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.U ekskluzivnom intervjuu za Media servis predsjednik Mosta i potpredsjednik Sabora Božo Petrov govorio je o slučaju Agrokor ali i Vladi Andreja Plenkovića. Osvrnuo se i na najnovije dokumente Vladimira Šeksa kojim dokazuje da je o nepravilnostima u Agrokoru 90-ih godina obavijestio financijsku policiju i DORH te prokomentirao dosadašnja svjedočenja pred Istražnim povjerenstvom za Agrokor...

Nakon što je Mostovac Nikola Grmoja nedavno Vladimira Šeksa optužio da 90-ih godina nije ništa poduzeo na kriminal u Agrokoru za koji je, a potvrdio je to dokumentima, znao, Nova TV objavila je dokumente iz kojih se vidi da je Šeks zatražio kontrolu poslovanja Agrokora. 1994. godine prema objavljenim dokumentima vidljivo je da je Vladimir Šeks od financijske policije tražio da provede kontrolu poslovanja Agrokora, a potom je obavijestio i DORH.

"Ja se samo mogu našaliti i pitati - a gdje je pečat?"Na tim papirima nema pečata, nema ničega, ono što je bitno jest da se to može samo potvrditi u DORH-u, rekao je Petrov.

"Svim ovim papirima koje gospodin Šeks iznosi kao što je brže bolje iznio prije tjedan-dva dana kada je pokušao gasiti vatru - ne vjerujem." Mislite da su falsificirani? "Sve dok se ne pokažu u DORH-u i dok se ne vidi da postoji pečati institucije koja je to dala tih godina - u tom trenutku možemo ozbiljno razgovarati. Što se tiče gospodina Šeksa, ja znam da istina boli, da u trenutku kad smo mu poručili da je on bio najveći kadrovik u pravosuđu i kada on govori da su to "patnje mladog Petrova",..., meni je dovoljan znak da jedan stariji čovjek citira knjige iz mladosti", rekao je Božo Petrov za Media servis.

Šeks je siva eminencija već 20 ili 30 godina, on je dio garniture ljudi koji su djelovali i u bivšem sistemu, na kraju toga promijenili kapute, i zadnjih 20 godina vode politiku. Na pitanje tko je još u toj garnituri, Petrov odgovara:

"Tu su bili i gospodin Gregurić i gospodin Valentić i gospodin Granić...." Mislite da oni sve ove godine kadroviraju? "Oni kadroviraju i vuku poteze. Po meni nije normalno da u trenutku kad se donose krupne odluke vezane uz Agrokor i kada je HDZ definirao da neće biti s Mostom u Vladi, da su zapravo glavni savjetnici, oni koji izlaze iz Banskih dvora, Gregurić i Valentić 2017. isto kao i 2016. godine. A zanimljivo je da od 1993.-95. kad su upravo gospoda Gregurić i Valentić vedrili i oblačili Banskim dvorima što kao potpredsjednici ili premijeri države, da je u tom trenutku Agrokor stekao najvažnije perjanice koncerna Agrokor. Zanimljivo je vidjeti i da kad nakon 15 godina izađe informacija da je gospodin Valentić od Agrokora dobio 156 milijuna kuna pozajmice za svoju tvrtku koja je nakon toga otišla u stečaj, a samim time i 156 milijuna kuna u vjetar, da je gospodin Valentić zadnja 2-3 tjedna u staračkom domu", kaže Petrov.

Sve su to činjenice, nastavlja, koje je i sam Željko Rohatinski jučer priznao na istražnom povjerenstvu. Osvrnuo se pritom i na izjavu bivšeg guvernera da su ga Todorić, Kujundžić i Karamarko nagovarali da uđe u politiku, a što su aktualni ministar zdravstva i bivši predsjednik HDZ-a demantirali.

"Vjerujem da je govorio istinu, ne vjerujem da bi se gospodin Rohatinski usudio pred Istražnim povjerenstvom i pred cijelom javnošću lagati. Možda je HDZ-u neugodno i teško prihvatiti činjenicu da im je gospodin Todorić dirigirao tko će biti ministri i predsjednici njihovih stranaka. Ali gospodin Rohatinski kao što je to rekao pred Istražnim povjerenstvom vjerujem da će to ponoviti i bilo gdje na sudu ako ga gospoda Karamarko i Kujundžić požele tužiti".

Na izjavu Rohatinskog da je Zdravko Marić bio uključen u projekt financiranja Agrokora od Sberbanke, Petrov kaže da će Marić "trebati još naknadno dodatno objašnjavati javnosti što se sve dogodilo i na kojim je sve sastancima sudjelovao. I ne samo on, kaže Petrov, već i Andrej Plenković.

Bivši predsjednik Sabora ne smatra se odgovornim kada Ivica Todorić proziva politiku za progon zbog činjenice da je upravo on podnio kaznenu prijavu protiv njega i uprave.

"To su konstrukcije odvjetnika, jasno da će se oni boriti za svog klijenta. Gospodinu Todoriću su se vjerojatno ugasila sva pomaganja koja je imao zadnjih 20 godina pa mu je vjerojatno svatko kriv. Svi će u Hrvatskoj vidjeti, dijelom i vide preko istražnog povjerenstva, koje će trajati 4-5 mjeseci, vidjet će što je sve gospodin Todorić koristio i koliko su mu zapravo političari pomogli, nisu ga progonili."

Plenković nije dobar premijer

Danas kaže - nije mu žao što su njegovi ministri digli ruke protiv Zdravka Marića. "Ponosan sam na to, što smo trebali, prodati se za par fotelja kako su to napravile druge političke stranke"?

Na pitanje misli li da je Plenković dobar premijer odgovara:

"Ne mislim da je dobar premijer jer dobar premijer donosi odluke. A ono što ja vidim kod gospodina Plenkovića je odlaganje osnivanja povjerenstava i nedonošenje odluka", ustvrdio je Petrov za Media servis. Tu apostrofira Plenkovićevu najavu na Badnjak prije godinu dana kada je objavio da ćemo preuzeti dionice INA-e od MOL-a. Kaže da je Most čistim srcem podržao inicijativu te da su dali i model za preuzimanje INA-e bez povećanja javnog duga, no da se apsolutno ništa nije dogodilo.

"Oni su vjerojatno htjeli kupovinom INA-e prodati HEP. Kad smo se tome usprotivili jer smo smatrali da se HEP ne može prodati jer će se dogoditi isto što i s INA-om, odjednom je prestala ta silna zainteresiranost za kupovinom INA-e. Konzultant se bira koliko? Devet mjeseci? Toliko o odlukama koje trebamo donositi i o odlukama koje treba premijer donositi?".

Upitan smatra li se i on odgovornim što su tada kao dio vladajuće garniture zapravo "mazali javnosti oči" s kupovinom dionica INA-e, Petrov je ustvrdio:

"Zapravo je Andrej Plenković mazao nama oči. Sve naše stavove koje smo zastupali, zastupali smo čisto. Nismo nikad lagali i uvijek smo rekli ono što mislimo. U trenutku kad smo rekli da treba preuzeti INA-u, mi smo to smatrali da se treba i da se može, dali smo model, a da se ne rasprodaju druge bitne državne tvrtke poput HEP-a. A to što je Andrej Plenković lagao nas i hrvatsku javnost, to je na Andreju Plenkoviću, a ne na nama".

Predsjednica govori ono na što Most upozorava: "Vlada je impotentna"

Čelnik Mosta komentirao je i zategnut odnos predsjednice i premijera koji je vidljiv proteklih tjedana. {media}

"Po meni se ne krije tu ništa, meni je izuzetno drago što je predsjednica podcrtala sve probleme na koje Most upozorava već dulje vrijeme, a to je da je ova Vlada impotentna. I ništa više. Ova Vlada ne može zbog načina na koji je sklopljena, ne može provoditi reforme, uvijek će biti netko nezadovoljan i uvijek im to visi o dva glasa, i svaki put kad se pojave u Saboru ta je Vlada skuplja i skuplja", rekao je Petrov. Osvrnuo se i na famozne večere koje je za predsjednicu organizirao Zdravko Mamić te bi li Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa trebalo pokrenuti novi postupak.

"Što se tiče tih večera, to počinje polako biti dosadno. Iskreno me ne interesiraju te večere koje se pretvaraju u trakavicu koja traje gotovo 3 godine. Mislim da bi bilo najjednostavnije za predsjednicu ispričati sve što je bilo i kako je bilo pa da završimo s tom pričom".

Petrova smo pitali i o trećem putu i je li došlo vrijeme da Most bude lider i okupi oko sebe još neke stranke.

"Most jest treći put. Za razliku od drugih pokazali smo da je Most trenutno najozbiljniji i najpripremljeniji dio oporbe u Saboru. S druge strane s inicijativama koje pripremamo bit ćemo i najkvalitetniji dio oporbe. Za razliku od drugih koji viču da su lideri oporbe mi radimo".

A hoće li Most zauvijek biti oporba?

"Što se tiče nas ako i budemo ikada u izvršnoj vlasti bit ćemo s onima koji žele dobro Hrvatskoj i koji žele promjene. A do tada što se nas tiče možemo biti i u oporbi". Petrov je na kraju poručio i da će Most sutra biti na obljetnici sjećanja u Vukovaru.