17. 03. 2018.

HND: Predsjednica se miješa u autonomiju medija

images/thumbnails/images/MP/65553/PXL_280916_14296300.jpg
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Igor Capan
Autor: 

Igor Capan

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pozdravilo je u srijedu što je predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović prihvatila njihov zahtjev da političari održavaju tiskovne konferencije, no skandaloznim je ocijenilo to što su na njezinu konferenciju za novinare u povodu druge obljetnice od polaganje svečane prisege - izravno pozivani novinari koje su odabrali predsjednica i njezin Ured.

"Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pozdravlja što je predsjednica Republike konačno prihvatila naš višekratno ponovljen zahtjev da političari održavaju tiskovne konferencije, umjesto prakse jednosmjernog obraćanja novinarima ili slanja priopćenja, bez mogućnosti postavljanja pitanja. Smatramo, međutim, istovremeno skandaloznom činjenicu, na koju se HND-u požalilo više redakcija, da su na današnju tiskovnu konferenciju izravno pozivani novinari koje su odabrali predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i njezin Ured", stoji u priopćenju HND-a.

Pritom, napominju, nije pozvan niti jedan strani dopisnik u Hrvatskoj.

Ne dovodeći u pitanje profesionalnost pozvanih novinara na tiskovnu konferenciju, takav postupak, kako ističu, smatraju nedopustivim izigravanjem dobrih, demokratskih običaja.

"Jer, nisu čak ni redakcije bile službeno obaviještene, kako bi same odlučile kojeg će novinara poslati da izvještava, što držimo izravnim miješanjem u autonomiju medija. O svojevrsnoj konspiraciji sazivanja tiskovne konferencije o dvogodišnjici mandata Predsjednice govori i činjenica da na njezinim službenim stranicama o tome nema obavijesti", navodi ta krovna novinarka organizacija.

"Praksa sazivanja tiskovnih konferencija mora biti takva da se o njima obavještavaju sve redakcije bez izuzetka, ona ne smije biti selektivna i rezultat preferencija političara. U protivnom se nameće sumnja da je konferencija za novinare sazvana zato da bi se fingirala otvorenost prema javnosti, odnosno izbjegla eventualna neugodna pitanja onih koji nisu pozvani", poručuje HND u priopćenju.