22. 02. 2018.

Hrvatska među najboljima po naplati PDV-a

images/thumbnails/images/MP/111980/velik_racun-1.jpg
arhivska fotografija
Damon Balenović (Mediaservis)
Autor: 

Damon Balenović (Mediaservis)

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.U novoj studiji Europske komisije navodi se da države EU-a 2015. nisu naplatile ukupno 152 milijarde eura prihoda od poreza na dodanu vrijednost, no naplata poreza uvelike varira među članicama, pri čemu Hrvatska i Španjolska imaju najbolju naplatu, navodi se u priopćenju EK.

Uspješnost naplate PDV-a znatno se razlikuje među državama članicama. Najveći manjak prihoda od PDV-a prijavile su Rumunjska (37,2 posto), Slovačka (29,4 posto) i Grčka (28,3 posto). Ako se promatra u apsolutnim iznosima, najveći je manjak zabilježen u Italiji - 35 milijardi eura. Najmanji manjak zabilježile su, pak, Španjolska (3,5 posto) i Hrvatska (3,9 posto).

Manjak je smanjen u većini država članica u odnosu na godinu ranije, a najveća poboljšanja zabilježena su na Malti te u Rumunjskoj i Španjolskoj. U sedam država članica - Belgiji, Danskoj, Irskoj, Grčkoj, Luksemburgu, Finskoj i Ujedinjenoj Kraljevini - statistike su se malo poboljšale.

Manjak prihoda od PDV-a, odnosno razlika između očekivanog i stvarno naplaćenog prihoda od PDV-a, opet pokazuje da je potrebna temeljita reforma kako bi države članice u svojim proračunima mogle potpuno iskoristiti te prihode, stoji u priopćenju EK, u kojem se kaže i da je taj manjak još uvijek neprihvatljivo velik.