22. 02. 2018.

Kujundžić: Oko skupih lijekova senzibilizirati farmaceutsku industriju

images/thumbnails/images/MP/119212/PXL_201117_18772387-1.jpg
Marinela Ruškovački (Mediaservis)
Autor: 

Marinela Ruškovački (Mediaservis)

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


ZAGREB - Upitan za komentar o krahu Fonda za skupe lijekove ministar zdravstva Milan Kujundžić istaknuo je da se radi o računu, a ne fondu.


Ministar je naglasio da je fond samo jedan od oblika kojim se nastoji prikupiti novce za lijekove koji nisu na listi HZZO-a, te da je praksa slična onoj koju imaju brojne zemlje...

"Pokušavamo prikupiti dio novca kako bi pacijenti što prije dobili lijek, a Vlada će kao i do sada za sve one koji imaju stručnu, znanstvenu i empirijsku indikaciju dati lijekove kao što je dala za neuroblastom i kao što je dala za spinalnu mišićnu atrofiju", kazao je resorni ministar. Do sada je prikupljeno manje od 30 tisuća kuna.

"Za sada je to malo, ali vjerujem da kada se i mediji uključe u pozitivnom smislu da će biti i više ljudi senzibilizirano i da će biti veći", rekao je ministar.Na upit kako je moguće da ti lijekovi toliko koštaju i zašto farmaceutska industrija ne bi participirala, ministar kaže i njih je potrebno senzibilizirati u tom smislu...

"To je zapravo jedna vrlo osjetljiva, ali i financijski vrlo interesantna tema zašto su ti lijekovi toliko skupi. Farmaceutska industrija se rukovodi vjerojatno prvenstveno momentom financijske profitabilnosti i što prije povratka uloženih sredstava", smatra Kujundžić. Osvrnuo se i na poduge liste čekanja za preglede kao i problem dvostrukih narudžbi.

"To smo dijelom već smanjili, a na tome i dalje ustrajemo, među ostalim idemo i sa ovim tri dana prije SMS porukama pacijentima u kojima ih molimo da nam odgovore ako su već riješili to da prepuste termin drugima, a informatički pokušavamo riješiti da se ne može na dva mjesta naručiti za istu pretragu", zaključio je.

Na upit je li Ministarstvo zdravstva pokrenulo postupak protiv splitskog vodovoda zbog onečišćene vode i da traže odgovorne osobe, Kujundžić je kratko rekao da inspekcija nije u njegovoj nadležnosti.