18. 03. 2018.

Lovrinović: HNB je veći problem od Agrokora

images/thumbnails/images/MP/69929/PXL_210417_16336501.jpg
Patrik Macek/PIXSELL
Sofija Radoš (Mediaservis)
Autor: 

Sofija Radoš (Mediaservis)

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Nakon što su jučer pokrenuli opoziv ministra financija Zdravka Marića, SDP će u proceduru danas uputiti i zahtjev za osnivanjem istražnog povjerenstva oko Agrokora koji je i jutro bio razlog stanki u Saboru.

Vladi kada je u pitanju Agrokor više nitko ne vjeruje, a kamoli Mariću ili ministrici Dalić kad kaže da Lex Agrokor nije rađen pod utjecajem ruske VTB banke, istaknuo je SDP-ov Gordan Maras.

"Ne vjerujemo zato što ministricu Dalić savjetuju interesni krugovi koji nisu iz Vlade. Neka kaže koliko ih je platila. Zar netko vjeruje da netko pro bono radi i savjetuje ministricu Dalić? Postoji ozbiljna indicija da je povjerenik u Agrokoru bio poslovno povezan s nekim dobavljačima. Koga on može uvjeriti u nepristranost i naplatu onih najmanjih na tržištu?" pitao je Maras. Iz vas progovara zavist jer je Lex Agrokor omogućio da se hrvatskim ulicama ne šeću deseci tisuća nezaposlenih, odgovorio mu je HDZ.ov Branko Bačić.

"Što ste radili u vrijeme kada su se najveće dubioze događale u Agrokoru, a to je bilo u vrijeme vaše Vlade. Tada je Agrokor krenuo za kupnju Mercatora prema ruskim bankama. Zašto tada niste vodili računa o zaposlenicima i dobavljačima? Vas nitko nije optuživao. Mi smo napravili zakon koji ne ulazi u vlasništvo. Sve što se dogodilo odnosi se na zahtjev vlasnika. Zakon je u skladu s Ustavom. Vladi vjeruju oni koji moraju vjerovati, a to su zaposlenici i dobavljači", rekao je Bačić. Ako je istina da su zakon pisali odvjetnici bliski VTB banci , onda nam je lakše što nismo glasali za njega, poručio je Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku. Istaknuo je da je sada vidljivo da je zakon pisan za banke.

"Sustav Agrokora dobio je tek 80 milijuna eura za namirivanje domaćih dobavljača uz pet posto kamata. Uz pet posto kamata ne može se ovakav bolesnik izliječiti jer ga ova terapija još više ubija. Zato upozoravam da je Hrvatska narodna banka još veći problem od Agrokora jer je zadužena za kamatnu politiku, nije moja 'baba' ili moj susjed", kazao je Lovrinović.