22. 02. 2018.

Povjerenstvo pokrenulo postupak protiv Bandića, on poručuje: Sve je po zakonu

images/thumbnails/images/MP/115125/PXL_141117_18705865.jpg
Luka Stanzl/PIXSELL
Andrej Štrkalj (Mediaservis)
Autor: 

Andrej Štrkalj (Mediaservis)

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupak protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića zbog zapošljavanja Svetimira Marića, brata ministra Gorana Marića u ZET-u. Bandić poručuje da je sve bilo po zakonu uz opasku kako neće povjerenstvo voditi politiku Grada dok je on gradonačelnik.

Na sjednici povjerenstva danas nekoliko prijava protiv zagrebačkog gradonačelnika. U slučajevima Crkve na Savici, promjene imena gradskog wi-fija, zapošljavanja 250 radnika Čistoće u vrijeme izborne kampanje, besplatnih udžbenika za učenike iz Petrinje te novčanih nagrada Sandri Perković i Milani Vuković Runjić povjerenstvo nije pokrenulo postupak. Kod zapošljavanja brata ministra Gorana Marića , Svetimira Povjerenstvo smatra da treba istražiti je li Banadić utjecao na njegovo zapošljavanje u ZET-u zbog izjave iz ožujka. Evo što je tada izjavio Bandić.

"Jučer sam nazvao predsjednicu uprave Holdinga i rekao joj da čovjek koji radi 34 godine svoj posao pošteno i korektno, a još ga i znam, može doći u Holding ili u ZET da radimo" , rekao je Bandić. Bandić je Svetimiru Mariću posao javno ponudio nakon što je on dao ostavku u Upravi jedne od tvrtki HŽ-a zbog napisa da mu je posao namjestio brat, ministar Goran Marić. Svetimir Marić je krajem kolovoza zaposlen u ZET-u, ali još nije utvrđeno je li posao dobio putem javnog natječaja.

"Slijedom navedenog ja bih predložila u ovom slučaju pokretanje postupka jer se može smatrati da je dužnosnik svojim izjavama utjecao na zapošljavanje osobe u svrhu svojih političkih poena pred same izbore", pojasnila je odluku članica Povjerenstva Branka Lukačević - Gregić naglasivši da gradonačelnik može imenovati članove Nadzornog odbora i Uprave holdinga, ali ne i zapošljavati u gradskim tvrtkama. Bandić poručuje: sve je bilo po zakonu.

"Ne smatram se odgovornim za ljude koje smatram kvalitetnim sukladno proceduri i zakonu su dobrodošli. Provjerit ću da li je poštovana procedura ali vjeujem da jest" "Zašto je Svetimir Marić dobar za to mjesto" "To trebate pitati direktoricu ZET-a", odgovorio je Bandić. Negirao je da je ikada razgovarao sa Svetimirom Marićem, a o njemu, kaže, nije razgovarao niti s njegovim bratom Goranom. Na pitanje zašto Povjerenstvo četiri mjeseca nije moglo dobiti informaciju od Holdinga je li Svetimir Marić zaposlen kod njih ili ne, Bandić opet sve prebacuje na direktoricu ZET-a Ljubu Žgelu.

"Prava adresa su ZET i Holding. Ne znam zašto radite od toga dramu. Ali ako vas to veseli, sve je u redu. Povjerenstvo neka radi svoj posao, a ja ću raditi svoj. Znam koje su moje ovlasti i sukladno njima se ponašam. Povjerenstvo neće voditi kadrovsku politiku grada dok sam ja gradonačelnik. Kad više ne budem gradonačelnik, onda neka Povjerenstvo to radi", Bandićev je odgovor. Je li se Bandić našao u sukobu interesa odlučivat će se na jednoj od idućih sjednica povjerenstva. Zanimljivo, predsjednica povjerenstva Dalija Orešković izuzela se iz slučaja jer poznaje Svetimira Marića.