24. 03. 2018.

Preminuo Marko Veselica

images/thumbnails/images/MP/65698/PXL_011015_11772045.jpg
Autor: 

Super User

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Marko Veselica, istaknuti ekonomist i političar te sudionik Hrvatskog proljeća, preminuo je jutros u bolnici Fran Mihaljević nakon duge i teške bolesti. Rodio se 9. siječnja 1936. godine u Glavicama kod Sinja, a studirao i doktorirao ekonomiju u Zagrebu. U vrijeme Hrvatskog proljeća bio je zastupnik Grada Zagreba u Društveno-političkom vijeću Savezne skupštine te je bio je u vrhu Matice hrvatske.

Pod optužbom za 'hrvatski nacionalizam' uhitile su ga jugoslavenske komunističke vlasti i 1972. godine i osuđen je na višegodišnji zatvor. Tom prilikom Amnesty International prozvao ga je 'zatvorenik savjesti', a nerijetko je također nosio naziv "hrvatskog Mandele".

U svojim se istupima zalagao za tržišnu ekonomiju te za veću samostalnost i državnost Hrvatske. Po drugi puta je pritvoren 1981. zbog potpisivanja peticije kojom se tražilo puštanje političkih zatvorenika te intervjua njemačkom Der Spiegelu. U jugoslavenskim zatvorima proveo je više od 12 godina. Sudjelovao je u osnivanju HDZ-a, a kasnije je osnovao i Hrvatsku demokratsku stranku te je bio je zastupnik u Hrvatskom saboru od 1995. do 2000. godine.

U povodu smrti gospodina Marka Veselice predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković uputio je sućut obitelji Veselica.

"S tugom sam primio vijest o smrti gospodina Marka Veselice, istaknutog hrvatskog političara i ekonomista, jednog od najznačajnijih sudionika Hrvatskoga proljeća, političkog disidenta i zatvorenika, prvooptuženog u montiranom procesu bivše države i zastupnika u Hrvatskome saboru, kojeg sam imao čast i osobno poznavati.Hrvatski proljećar koji je iskreno volio domovinu i podijelio tragičnu sudbinu svoje generacije koja se usudila dignuti glas za Hrvatsku, ostao je do kraja odan svojim političkim i ljudskim uvjerenjima", stoji u pismu sućuti.