23. 02. 2018.

Ratna odšteta bila tema na ručku Plenkovića i Vučića

images/thumbnails/images/MP/120653/PXL_120218_19639284.jpg
Patrik Macek/PIXSELL
Željka Gulan (Mediaservis)
Autor: 

Željka Gulan (Mediaservis)

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Nakon Pantovčaka, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić krenuo je na drugo brdo gdje ga je dočekao predsjednik Vlade Andrej Plenković. Vučić se sastao i s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem, a cijeli njegov posjet pratili su prosvjedi.

Uz visoke mjere osiguranja koje Vučića otkad je sletio u Zagreb prate na svakom koraku, predsjednik Srbije s Pantovčaka otišao je do Markova trga gdje ga je ispred zgrade Vlade dočekao premijer Andrej Plenković. Nakon rukovanja, Vučić je ušao u zgradu Vlade i upisao se u Zlatnu knjigu.

"Izražavam iskreno uvjerenje da će odnosi između Srbije i Hrvatske biti značajno unaprijeđeni, kao i odnosi između Srba i Hrvata u cjelini. Siguran sam da će Vlada Hrvatske kao i svi mi iz Srbije tom važnom i pozitivnom procesu dati puni doprinos ", napisao je Vučić u Zlatnoj knjizi.

Izjave nakon radnog ručka nisu bile predviđene, no Vučić je morao pješice prijeći Markov trg do Sabora, na susret s Gordanom Jandrokovićem, gdje su ga, uz budnu pratnju osiguranja, novinari pokušavali pitati o čemu je pričao s Plenkovićem. Otvorili smo puno tema, izjavio je Vučić:

}Na upit novinara je li ratna odšteta bila jedna od tema Vučić je odgovorio potvrdno: "Da, bila je to jedna od tema koju je pokrenuo gospodin Plenković, ja sam imao sasvim drugačiji stav i odgovorio sam mu sve što sam mislio o tome pitanju. O svemu ćemo uredno razgovarati."

Na Markovu trgu bio je i zastupnik Mosta Miro Bulj koji je Vučiću dobacivao, između ostalog i hoće li otići do Gline i ispričati se, aludirajući na Vučićev pročetnički govor iz 1995. godine. Vučić je stao i okrenuo se prema Bulju:

"Da ne mislite da sam se uplašio Vas ili Vašeg dobacivanja, mogu da Vam odgovorim kada god hoćete, koliko god hoćete i što god hoćete", odgovorio je Vučić.

Posjet Vučića Hrvatskoj cijelog su dana pratili prosvjedi. Nekoliko stotina predstavnika Udruge udovica i braniteljskih udruga prosvjedovalo je zbog njegovog dolaska, a na ruti kojom je dolazio mogli su se vidjeti i transparenti. Ispred Udruge udovica branitelja iz Domovinskog rata Zagreba i Zagrebačke županije, Rozalija Bartolić:

"Dosta je bilo tišine. Moramo viknuti glasno i jasno što je istina. Mi znamo istinu i ne smijemo šutiti", rekla je Bartolić.

Na prosvjedu je govorio i umirovljeni general Željko Sačić.

"Pozdrav domovini", uzviknuo je Sačić.

"Pozdrav!", odvratili su prosvjednici.

"To volim čuti, to je Hrvatska. To je Hrvatska koja ne saginje glavu, koja ne savija kičmu pred neprijateljem Hrvatske. Vučiću, nisi dobrodošao u Hrvatsku", poručio je Sačić.

Prosvjed je ispred SNV-a organizirala i Autohtona - hrvatska stranka prava i poručila državnom vrhu da se srami. Na čelu s predsjednikom stranke Draženom Kelemincem preselili su se na Tuškanac gdje su čekali da Vučić prođe u štićenoj koloni.

"Marš van iz Hrvatske, marš van iz Hrvatske", vikali su prosvjednici.

Vučić danas sudjeluje i na Hrvatsko-srbijanskom gospodarskom forumu, a posjetit će i Mitropoliju zagrebačko-ljubljansku. Sastat će se i s nadbiskupom zagrebačkim kardinalom Josipom Bozanićem.

U čast predsjednika Srbije, predsjednica Grabar-Kitarović priprema i svečanu večeru. Na meniju su kulen i pršut, a za glavno jelo zec i purica s mlincima. Za desert Vučića čekaju zapečeni štrukli i savijače od jabuka i višanja, a cijelu će večeru pratiti i hrvatska vina.

Vučić sutra odlazi u Vrginmost na susret sa srpskom zajednicom, a u popodnevnim satima sudjelovat će na skupštini SNV-a u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.