17. 03. 2018.

Sud u Sloveniji odbacio lex Agrokor, Uprava najavljuje žalbu

images/thumbnails/images/MP/115324/PXL_261017_18496431.jpg
Zarko Basic/PIXSELL
Damon Balenović (Mediaservis)
Autor: 

Damon Balenović (Mediaservis)

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Ljubljanski okružni sud prihvatio je žalbu ruskog Sberbanka na ranije sudsko rješenje prema kojemu je imovina Agrokora u Sloveniji zaštićena zbog postupka insolventnosti, a izvanredna uprava koncerna najavljuje žalbu na Vrhovnom sudu, ističući da ta sudska odluka nema nikakvog utjecaja na daljnji tijek postupka izvanredne uprave i na imovinu Agrokora u Sloveniji.

Odluka suda o žalbi ruske banke donesena je prije dva tjedna, ali je tek sada objavljena, a znači da se lex Agrokor u Sloveniji neće moći primjenjivati, prenijeli su slovenski mediji koji javljaju da je sud procijenio da lex Agrokor "ne poštuje načela ravnopravnog tretmana vjerovnika", što je, kako se navodi u rješenju, "jedno od temeljnih načela insolventnih postupaka i dio javnog poretka Slovenije". Navode da takvim rješenjem o žalbi sada postoji mogućnost da se iz Agrokorove imovine u Sloveniji naplati barem jedan vjerovnik, odnosno Sberbank. Na raniju odluku suda žalili su se u središnjica Sberbanka u Moskvi, ali i njezina slovenska podružnica Sberbank Slovenija.

"Protiv odluke suda u Ljubljani Agrokor će uložiti žalbu Vrhovnom sudu Slovenije, koju već pripremaju Agrokorovi odvjetnici u Sloveniji", ističe se u izjavi izvanredne Uprave u četvrtak. Također naglašavaju kako "odluka suda u Ljubljani nema nikakvog utjecaja na daljnji tijek postupka izvanredne uprave i istodobno nema nikakav utjecaj na imovinu Agrokor koncerna u Sloveniji, između ostalog zbog činjenice da do odluke Vrhovnog suda Slovenije o žalbi sve posljedice odluke o priznavanju i dalje ostaju na snazi".

Iz Agrokora podsjećaju da je Visoki sud u Engleskoj, u rješenju donesenom 9. studenoga, odbio sve argumente Sberbanke i priznao hrvatski postupak izvanredne uprave u pogledu Agrokora d.d. u Velikoj Britaniji.