20. 01. 2018.

Svađa HDZ-a i SDP-a oko Istražnog povjerenstva za Agrokor

images/thumbnails/images/MP/112879/PXL_041017_18256387.jpg
Patrik Macek/PIXSELL
Sofija Radoš (Mediaservis)
Autor: 

Sofija Radoš (Mediaservis)

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Jučer formirano istražno povjerenstvo za Agrokor već je u sabornici posvađalo HDZ i SDP. Gordan Maras pozvao je Ivicu Todorića da se kao svjedok pojavi na prvoj sjednici povjerenstva krajem mjeseca, a Branko Bačić je odgovorio da bi upravo Maras mogao biti prvi svjedok.

Svađe oko povjerenstva ne prestaju. Najnoviju je izazvao SDP-ov član povjerenstva Gordan Maras izjavom da će HDZ napraviti sve da se istina o Agrokoru ne otkrije.

„To se vidi i po izjavama jučer kolege Brkića i kolege Borića vezano za to kad bi Povjerenstvo trebalo početi, da se očekuju uhićenja, pa ćemo onda razmisliti o tome da li ćemo i kako ćemo raspravljati. Znači činjenica je i sada da će HDZ sve napraviti da do odgovora koje tražimo na Povjerenstvu ne dođe“ rekao je Maras.Odakle Brkiću informacije koliko je i kome HBOR posuđivao proteklih godina, izgleda da se u sve uključila i obavještajna zajednica, nastavio je Maras.

„A ja ću vam reći zbog čega to radi? Zbog toga što želi baciti maglu, zamutiti vodu. Ne žele dati odgovore na pitanja šta su Marić, Ramljak, Dalić, Night head radili i tko je i zašto zaradio 400 milijuna kuna, a rizik su preuzeli hrvatski građani. I zbog toga SDP traži, Klub zastupnika SDP-a traži a pošto je ovo javni poziv da se Todorić Ivica odazove 30. listopada na prvu sjednicu povjerenstva kao svjedok oko ovog slučaja, da razjasnimo sve ove informacije.“, poručio je Maras. Ovo što radite je grubo politiziranje istražnog povjerenstva, odgovorio je HDZ-ov Branko Bačić.

„Vama uopće nije stalo da se dozna istina. Ja mislim da kolega Maras vi ovo što radite magla kako bi se pokušalo zamagliti vaša uloga u radu Agrokora i kroz rad FGS-a Fondova gospodarske suradnje i kroz vašu ulogu u nadzornom odboru HBOR-a, pa možda bude vi prvi, zašto ne biste vi bili prvi svjedok, ja to ne zna, ali možda će povjerenstvo utvrditi da vi budete prvi svjedok i da vas se na taj način uopće eliminira iz rada povjerenstva jer ovako kako nastupate u Saboru vi štetite tom povjerenstvu“, istaknuo je Bačić.

„Radite što hoćete gospodine Bačić, ja sam spreman na sve prljavosti koje će iz HDZ-a doći, ali želim odgovore hrvatskim građanima dati. A vi odgovorite da li ste spremni da Todorić svjedoči 30. listopada, to je jedino što je bitno što sam rekao u cijeloj raspravi, vi to rekli niste“ Uslijedile su međusobne povrede poslovnika, pa je situaciju morao primiriti predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

„Kolega Bačić je iznio svoje viđenje, vi ste iznijeli svoje i niste u svom viđenju bili ništa nježniji nego što je bio kolega Bačić.“ Ne zbog Agrokora, već zbog kestena stanku je tražio Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku. Pozvao je da izmjenama Zakona o hrvatskim šumama ukine odredba kojom za njihovo branje za tjedan treba platiti sto kuna. U suprotnom građanima prijeti kazna od 2 tisuće kuna pa i više.

"Ti ljudi nemaju od čega živjeti. Njima treba plaćati sto kuna da idu u šumu da beru. Pozivam vas da predložimo izmjene da se ukine jedan loši štetni članak Zakon o hrvatskim šumama", rekao je Lovrinović.

 

 

 Ne propustite    

 Izdvojeno