22. 02. 2018.

Taksisti podižu tužbu protiv RH zbog Ubera, najavljuju masovne prosvjede

images/thumbnails/images/MP/113244/PXL_181017_18404831.jpg
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Media servis
Autor: 

Media servis

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.U Ministarstvu prometa održan je žuran sastanak predstavnika taksista, carinske uprave te ministarstava prometa i rada. Nezadovoljni što država ne čini ništa po pitanju Ubera, taksisti su napustili sastanak uz najavu tužbi, kaznenih prijava, ali i prosvjeda.

Taksistima smeta što tvrtka, koja je registrirana izvan Hrvatske, obavlja taksi uslugu, a za istu ne plaća porez. Poslano je bezbroj dopisa, prijava, molbi državnim institucijama da riješe problem Ubera. Nije se dogodilo ništa. Sastanak s taksistima danas je izbjegao ministar Oleg Butković. Oni pak tvrde da će tražiti sastanak s premijerom i ministricom gospodarstva, nakon čega kreću u akciju, najavljuje Božo Miletić, predsjednik sekcije taksi prijevoznika pri Hrvatskoj obrtničkoj komori.

"Jedino s kim u ove dvije godine nismo razgovarali to je predsjednik Vlade, Andrej Plenković i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martinom Dalić koja uporno izbjegava razgovor s nama. Mi ćemo tražiti od RH, odnosno podnijet ćemo odštetne zahtjeve, nas ima preko 2,500 u Hrvatskoj i to je prvi korak ka podizanja tužbe protiv RH" najavio je Miletić. I ne samo to. Taksi prijevoznici podnijet će kaznene prijave protiv, kako kažu, svih odgovornih u ministarstvima i drugim institucijama državne uprave, koje nisu odradili svoj dio posla.

"Ne može mi nitko reći da nešto što dvije godine radi u RH, nešto što je ministar Butković prije godinu dana rekao da je nezakonito, kada je premijer u odgovoru na zastupničko pitanje rekao da je Uber nezakonit i kada je na sjednici Vlade rekao, a Uber i dalje radi i jači je nego ikad" dodao je Miletić.

Dolazak Ubera prekršio je niz zakona i propisa - od zakona o radu nadalje.

"Žalosno je da je Ministarstvo od više od 10-ak postupaka koje mogu pokrenuti od Ubera Nizozemske i Ubera Hrvatske kao i protiv firmi koje voze na području RH, oni su pokrenuli samo jedan. Ili ne znaju, ne žele ili ne smiju znati. Tu je jako širok spektar zakona koji se krši, ima tu materijala i prostora za postupanje svih nadležnih ministarstava."

Taksisti traže zabranu Uber aplikacije, a uz navedeno, prijete i masovnim prosvjedima diljem Hrvatske. No o detaljima zasad ne žele.