18. 03. 2018.

U KBC-u Zagreb ponosni na uspješnu transplantaciju srca malenoj Riti

images/thumbnails/images/MP/118797/PXL_100118_19236604.jpg
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Media servis
Autor: 

Media servis

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Četverogodišnja djevojčica Rita kojoj su liječnici u subotu izveli transplantaciju srca oporavlja se dobro. izvijestio je tim liječnika okupljenih na press konferenciji u Kliničkom bolničkom centru Zagreb. Kroz dva mjeseca trebala bi biti puštena kući.

Malena Rita operaciju je podnijela herojski, a novo srce za nju stiglo je zrakoplovom iz Beča. Transplantaciju je izveo voditelj odjela za kardijalnu kirurgiju djece Darko Anić.

"Ona je zadnjih 6 mjeseci na listi za transplataciju srca. Nema baš jako puno donora te dobi i te veličine pa je ona 6 mjeseci održavana na lijekovima. Stanje se počelo pogoršavatiiza Nove godine i mi smo taj tjedan pokrenuli akciju da bi joj postavili umjetno srce", rekao je Anić.Rita je trenutno na intenzivnoj njezi i njezin oporavak ide u željenom smjeru, pojašnjava voditeljica Odjela za anesteziologiju i intenzivno liječenje kardiokirurških i vaskularnih bolesti Višnja Ivančan.

"Što se tiče Rite, ona ide u pozitivnom smjeru, vrlo lijepo se oporavlja tako da smo zadovoljni, no zahtjevat će još neko vrijeme boravka u jedinici intenzivnog liječenja s obzirom na stanje u kakvom je ona bila prije operacije", istaknula je Ivančan.Na presađivanje srca u djece otpada deset posto transplantacija, kaže pročelnik Zavoda za kardiologiju Klinike za pedijatriju Daniel Dilber, a kardiomiopatija od koje boluje Rita vrlo je rijetka bolest.

"Govorimo o primarnoj bolesti srčanog mišića gdje je poremećena struktura i funkcija tog miokarda. Takve djece ima vrlo malo. Učestalost te bolesti je 0.5 1.5 brojkom na 100 tisuća živorođene djece", kazao je Dilber.Predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila Davor Miličić upozorava da bez cirkulacijske potpore mnogi bolesnici sa zatajenjem srca ne bi preživjeli.

"Mi naravno kao moderni centar ne bavimo se samo transplatacijskom kardiokirurgijom i kardiologijom nego smo od 2008. sustavno uveli i program mehaničke cirkulacijske potpore, od jednostavnih srčanih crpki do vrlo sofisticiranih ugradbenih srčanih crpki", rekao je Miličić.Unatoč ograničenim financijskim resursima, izvrsnost se može razvijati i ovdje, nastavlja Miličić.

"Mi u ovoj kući godišnje obavljamo 20 ili više transplatacija srca, dakle većinu u Hrvatskoj. Druga bolnica koja se time bavi je KB Dubrava i zahvaljujući tim naporima Hrvatska je prva ili druga u svijetu po transplantacijama srca na milijun stanovnika".