22. 02. 2018.

U Saboru predstavljen konačni prijedlog Zakona o sustavu domovinske sigurnosti

images/thumbnails/images/MP/113329/PXL_191017_18415028.jpg
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Sofija Radoš (Mediaservis)
Autor: 

Sofija Radoš (Mediaservis)

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.



Saborski zastupnici raspravljali su o konačnom prijedlogu zakona o sustavu domovinske sigurnosti. Zakon je predstavio ministar obrane Damir Krstičević.

Raspravu je obilježio sukob SDP-ovog Gordana Marasa s Furiom Radinom, koji je predsjedao saborskom sjednicom, te ministrom Krstičevićem. SDP-ov zastupnik uporno je pokušavao odgovoriti ministru obrane, koji ga je, među ostalim, prozvao da nije služio vojni rok, a nakon što je Maras ustvrdio da je pametnije ulagati u obrazovanje nego u vojne avione.

"Vi ne želite i vojni rok. To je vaš stav, vaše pravo i vaš odnos kao zastupnika prema Hrvatskoj", rekao je ministar obrane. Furio Radin potom Marasu ne dopušta da za to koristi institut povrede Poslovnika tvrdeći da to ne može učiniti na izlaganje ministra. Počela su tada i dovikivanja HDZ-ovih zastupnika Marasu da sjedne.

"Neću sjest dolje, kaj ćeš mi ti govoriti da sjednem dolje?", rekao je Maras. Ubrzo je SDP-ov Arsen Bauk zatražio stanku da se smire strasti, a ispred sabornice Maras odgovara Krstičeviću.

"Ministar bi se trebao informirati. Za razliku od njega koji je služio dvije vojske, ja sam samo jednu", rekao je Maras. Nakon stanke Bauk je rekao da je Maras vojsku služio na Črnomercu i u Muzilu u Puli, zamjerivši Radinu što nije dopustio Marasu da ispravi neistinu.

"Mi želimo samo da bude izgovoreno da je ministar zloupotrijebio institut odgovora na repliku, čime je omalovažio zastupnika netočnostima", rekao je Bauk. A ministar obrane Krstičević je, predstavljajući zakon o sustavu domovinske sigurnosti, istaknuo da su se sigurnosni izazovi i rizici bitno promijenili od vremena Domovinskog rata.

"Danas su u prvi plan izbile prijetnje i ugroze, kao što je terorizam, gospodarska kriza, ilegalne migracije, klimatske promjene i s njima povezane velike nesreće i katastrofe, cyber napad, cyber terorizam i hibridno djelovanje", rekao je Krstičević.Sve to zahtijeva sinergiju svih mjerodavnih državnih sustava i privatnoga sektora, rekao je ministar. Pozvao je pritom sve političke stranke na konsenzus kod donošenja ovog zakona.